‘Kim De Gelder ziet zichzelf als god’

© Belga

Kim De Gelder heeft de kenmerken van zowel een seriemoordenaar als een massamoordenaar, zo blijkt uit de akte van beschuldiging.

Kim De Gelder, de verantwoordelijke voor de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland, ziet zichzelf als “een god die kan beslissen over leven en dood” en heeft kenmerken van een “mission serial killer” en een “visionary killer”. Dat blijkt uit de akte van beschuldiging, die het parket-generaal ter beschikking stelt na de berichtgeving van De Standaard.

De Standaard schreef dat de akte van beschuldiging beschrijft welke verschrikkelijke plannen De Gelder nog meer koesterde. “Zo had hij het idee om na de slachtpartij in Dendermonde over te gaan tot moorden in huisdokterspraktijken in Harelbeke en op andere plaatsen, in bejaardentehuizen, klinieken, politiescholen, …”

Op 19 januari startte hij met de effectieve voorbereidingen voor drie aanslagen op kinderdagverblijven: Zonneschijn, Fabeltjesland en Peuterland. Hij bestudeerde de routes die hij met zijn speciaal aangeschafte, zwarte mountainbike zou afleggen.

Te veel werkmannen

Nog volgens De Standaard stond De Gelder die noodlottige 23ste januari 2009 naar eigen zeggen om 5 uur op, kleurde zijn haar ros en nuttigde een “energierijke” maaltijd. Hij propte zijn rugzak vol met wapens, reservekledij en spullen om zich te vermommen. En hij nam ook een muntstuk mee dat hij kon laten vallen om een potentieel slachtoffer af te leiden. Net als een nepwapen en pleisters, in geval van opgelopen verwondingen.

Rond 09.00 uur vertrok hij met de fiets. Voor de deur van kinderdagverblijf Zonneschijn keerde hij op zijn passen terug, omdat er te veel werkmannen aanwezig waren. Tien minuten later belde “controleur Marcus” aan in Fabeltjesland en zei: “Ik heb een vraag, kan u mij helpen?”

De Gelder bracht op 23 januari 2009 twee baby’s en een 54-jarige vrouw om het leven in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde. Hij bekende ook dat hij op 16 januari de moord pleegde op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene.

De Gelder moet zich vanaf 22 februari voor de volksjury verantwoorden voor vier moorden en 25 moordpogingen. Volgens zijn advocaat Jaak Haentjens was zijn cliënt ontoerekeningsvatbaar en moest hij geïnterneerd worden, maar de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling verwees De Gelder in juni naar het hof van assisen.

Toerekeningsvatbaar

Verwacht wordt dat het proces opnieuw zal draaien rond de vraag of De Gelder toerekeningsvatbaar is. Het college van gerechtspsychiaters stelt dat De Gelder wel degelijk controle had over zijn daden.

“Het college schetste in het rapport dat de beschuldigde alles minutieus gedurende minstens 5 maanden had voorbereid. Het op die manier georganiseerd multipel handelen gedurende een lange periode kan volgens het college niet verklaard worden, mocht er sprake zijn van een bestendig waansysteem of psychotische verstandsverbijstering”, zo staat in de akte van beschuldiging.
Zelfs op de dag van de feiten in het kinderdagverblijf maakte hij cognitieve afwegingen, stelt het openbaar ministerie in de akte.

“Ook toen hij ‘Fabeltjesland’ binnenging, wou hij op een gegeven moment nog terug maar de deur ging automatisch dicht achter hem en hij realiseerde zich dat een opvoedster hem gezien had met een mes. Het college besloot dan ook dat de beschuldigde in staat was en is onderscheid te maken tussen wat mag en niet mag, tussen goed en kwaad. Het waren geen moorden van iemand die impulsief en ongeorganiseerd te werk ging. Hij was zeer goed voorbereid, ging koelbloedig te werk (ook na de feiten) en had de keuzevrijheid om te stoppen.”

Zowel seriemoordenaar als massamoordenaar

De Gelder heeft de kenmerken van zowel een seriemoordenaar (minstens 3 slachtoffers op verschillende tijdstippen) als een massamoordenaar (minstens 3 slachtoffers op 1 tijdstip en op 1 plaats). “Het college stelde vast dat hij meer kenmerken vertoonde van de “visionary killer” (zeker wat de keuze van willekeurige slachtoffers betreft) maar dat hij zeer planmatig werkt zoals de “mission serial killer” (vanuit een bepaalde missie/opdracht en almacht). (..) Bovendien was het voor het college van psychiaters duidelijk dat hij bij zichzelf een soort almacht ontwaarde. Op vele momenten in het onderzoek voelde hij zich superieur en almachtig (t.a.v. politie, psychiaters, gevangenispersoneel enz.) en identificeerde hij zich als een god die kan beslissen over leven en dood”, aldus de akte van beschuldiging. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content