Kim De Gelder rekent op 'toekomstige vrijlating'

28/12/12 om 14:42 - Bijgewerkt om 14:42

Kim De Gelder, de verantwoordelijke voor de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland, rekent op een 'toekomstige vrijlating' omdat hij vindt dat zijn medische toestand verbeterd is.

Kim De Gelder rekent op 'toekomstige vrijlating'

© Belga

Kim De Gelder, de verantwoordelijke voor de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland, rekent op een "toekomstige vrijlating" omdat hij vindt dat zijn medische toestand verbeterd is. Dat verklaarde hij in zijn eindverhoor, zo blijkt uit de akte van beschuldiging. De Gelder bevestigde in het verhoor zijn eerder afgelegde bekentenissen, schrijft openbaar aanklager Yves Van Den Berge in de akte van beschuldiging. "In zijn eindverhoor voegde hij eraan toe dat ook jaloezie en dwanggedachten een rol speelden. De oorzaak van dit alles was volgens hem zijn depressieve toestand. Hij drukte toen ook zijn spijt uit. Hij verklaarde dat hij moeilijk kon praten over de feiten maar dat dit nu wel beter ging omdat hij tot het besef was gekomen dat uit de feiten kon geleerd worden voor de toekomst. Hij rekende daarbij op een toekomstige vrijlating omdat hij vond dat zijn medische toestand verbeterd was en hij zich zo kon laten omringen door dokters."

De Gelder: 'Wou zoveel mogelijk slachtoffers maken'

Kim De Gelder verklaarde dat hij zoveel mogelijk slachtoffers wou maken. "Wat in feite op voorhand gepland was, was het vermoorden van alle aanwezigen in het kinderdagverblijf en daarbij zelf rustig te blijven. Dat is echter niet gebeurd. Ik heb zelf ervaren dat ik tijdens de feiten enkele momenten van paniek gekend heb, afgewisseld met momenten waarop ik die paniek weer even onder controle had. Het zijn die momenten die getuigen en/of slachtoffers omschrijven als momenten van kalm en rustig handelen. Het is ook in die rustige momenten dat ik kon terugkeren naar het initieel plan", zei De Gelder in zijn eindverhoor.

Proces ten gronde start op 22 februari 2013

Jaak Haentjens, de advocaat van De Gelder, zal voor het hof van assisen opnieuw pleiten dat zijn cliënt ontoerekeningsvatbaar is en moet worden geïnterneerd. Het college van gerechtspsychiaters besluit echter dat er geen sprake was van schizofrenie en dat De Gelder ook niet psychotisch was. "Hij was in staat om zijn daden in te schatten en te controleren. Hij voldoet niet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een internering. Door zijn dubbel profiel van seriemoordenaar en massamoordenaar is hij uiterst gevaarlijk voor de maatschappij", stelt de akte van beschuldiging.

Opvallend, ook de psychiaters die de verdediging zelf aanstelde, besluiten dat De Gelder "een ernstig en blijvend gevaar vormt voor de maatschappij".

Het proces ten gronde van Kim De Gelder start op 22 februari voor het hof van assisen in Gent. Op 19 februari wordt de jury samengesteld. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners