Kim De Gelder is toerekeningsvatbaar

04/05/12 om 15:04 - Bijgewerkt om 15:04

Kim De Gelder, de verantwoordelijke voor de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland, is toerekeningsvatbaar en moet een assisenproces krijgen, besliste de raadkamer.

De verdediging van De Gelder stelde dat hij ontoerekeningsvatbaar was en geïnterneerd moest worden. De raadkamer ging daar niet op in en besliste het dossier aanhangig te maken bij de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling, die definitief moet beslissen of De Gelder verwezen wordt naar het hof van assisen.

"Kim De Gelder heeft een ernstige persoonlijkheidsstoornis, maar volgens de deskundigen veinst hij bij momenten een psychotische stoornis. Hij wist waarmee hij bezig was en was in staat een onderscheid te maken tussen wat mag en niet mag", stelde de voorzitter van de raadkamer in zijn beschikking, waarvan de motivatie meegedeeld werd door Dirk Van der Kelen, de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Dendermonde.

Internering blijft mogelijk

Jaak Haentjens, de advocaat van Kim De Gelder, ziet de beslissing niet als een ontgoocheling. "De KI kan nog altijd beslissen om mijn cliënt te interneren", aldus meester Haentjens.

Haentjens had voor de zitting van de raadkamer vorige week een nieuw verslag ingediend van twee psychologen die stellen dat De Gelder niet toerekeningsvatbaar zou zijn. Uit het verslag van twee onafhankelijke klinisch psychologen zou blijken dat De Gelder paranoïde schizofreen en psychotisch is.

"Ik blijf ervan overtuigd dat een assisenproces geen meerwaarde betekent voor mijn cliënt. Ik kan me inbeelden dat de burgerlijke partijen vandaag opgelucht zijn, maar ik sta hier voor Kim De Gelder. Ik kan nog altijd een internering bekomen op de KI of op het hof van assisen", stelde de advocaat van De Gelder.

De Gelder zal zich moeten verantwoorden voor vier moorden en 25 moordpogingen. Hij bracht op 23 januari 2009 twee baby's en een 54-jarige vrouw om het leven in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde. Hij bekende later ook dat hij op 16 januari de moord pleegde op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene.

Burgerlijke partijen tevreden

"Ik ben bijzonder opgelucht", aldus Maria Van Raemdonck, de zus van slachtoffer Elza Van Raemdonck. "Het is een goede stap dat de raadkamer besliste om De Gelder niet te interneren. We hopen dat de KI de beslissing volgt en dat er zo snel mogelijk een proces komt."

De burgerlijke partijen hopen dat de KI nog voor de zomervakantie beslist om De Gelder te verwijzen naar het Gentse assisenhof. Het proces zou dan eind dit jaar of begin volgend jaar kunnen starten.

"Dan kan de volksjury en de publieke opinie eindelijk het echte verhaal van De Gelder en zijn slachtoffers horen", stelde advocaat Ann Van De Steen, die verschillende burgerlijke partijen vertegenwoordigt. "Een internering door de raadkamer zou ervoor gezorgd hebben dat de slachtoffers hun verhaal niet meer konden vertellen, maar de raadkamer heeft uitgebreid gemotiveerd waarom De Gelder toerekeningsvatbaar is." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners