KI houdt arrest over Operatie Kelk geheim

13/08/10 om 11:22 - Bijgewerkt om 11:22

Dat gebeurt op vraag van de onderzoeksrechter, die zijn werk wel mag voortzetten. De advocaat van enkele slachtoffers reageert verontwaardigd op het gebrek aan informatie.

De Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) heeft een arrest geveld over de wettigheid van de huiszoekingen bij de katholieke kerk, maar wil er geen commentaar over kwijt. Dat heeft het Brussels parket vrijdag bekendgemaakt. Het onderzoek wordt voortgezet. Onderzoeksrechter De Troy blijft er meester over.

De KI moest zich op vraag van het Brussels parket-generaal uitspreken over het feit of de huiszoekingen op 24 juni in het kader van het gerechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk en een eventuele doofpotoperatie onder leiding van onderzoeksrechter Wim De Troy volgens de regels zijn verlopen.

Afgelopen vrijdag werden zowel De Troy als het parket-generaaal door de KI gehoord. Vrijdag velde ze haar arrest, maar volgens het Brussels parket wordt er op uitdrukkelijke vraag van de onderzoeksrechter niet over gecommuniceerd.

Wel meldde het parket dat het onderzoek wordt voortgezet en dat het onder de leiding blijft van De Troy. Hij wordt dus niet door een andere onderzoeksrechter vervangen, wat een mogelijke beslissing van de KI was geweest.

Advocaat slachtoffers verontwaardigd

Advocaat Walter Van Steenbrugge, die optreedt namens een aantal slachtoffers van seksueel misbruik, reageert verontwaardigd op het feit dat de slachtoffers in het ongewisse worden gelaten over de beslissing van de KI.

Van Steenbrugge noemt dat in strijd met het Wetboek van Strafvordering, dat voorschrijft dat de slachtoffers recht hebben op informatie.

Huiszoekingen

De huiszoekingen hadden op 24 juni plaats in het aartsbisschoppelijk paleis van Mechelen, in de Sint-Romboutskathedraal en bij kardinaal Godfried Danneels thuis. Speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie vielen ook binnen bij de commissie-Adriaenssens, waar ze honderden dossiers over seksueel misbruik in beslag namen.

De advocaat van het aartsbisdom en van Danneels had klachten geformuleerd over de huiszoekingen.

Onze partners