Kherbache: 'N-VA houdt zelf middelen voor onderwijs tegen'

28/01/13 om 10:23 - Bijgewerkt om 10:23

Volgens Yasmine Kherbache blokkeert N-VA zelf meer middelen voor onderwijs. Eerder sneerde Bart De Wever naar Onderwijsminister Pascal Smet dat hij roet in de onderwijsplannen van het Antwerpse stadsbestuur strooide.

Kherbache: 'N-VA houdt zelf middelen voor onderwijs tegen'

© Belga

De Vlaamse regering maakte onlangs bekend 30 miljoen euro te hebben klaarstaan voor schoolinfrastructuur in Vlaanderen en Brussel. Dat geld is volgens het Antwerpse stadsbestuur uiterst welkom en hoog nodig. Tegen september moeten er in de Scheldestad tegen september zo'n 3.400 nieuwe plaatsen bijkomen in de scholen. Volgens het Antwerpse stadsbestuur is er minstens 50 miljoen euro nodig voor de Scheldestad.

Volgens de Antwerpse burgemeester Bart De Wever blokkeerde minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) zelf lange tijd meer middelen voor de Antwerpse scholen omdat de sp.a niet meer meebestuurt in Antwerpen. Smet ontkende dit en verweet De Wever stemmingmakerij. Intussen zou Smet wel al een telefoontje met excuses van de burgemeester en N-VA-partijvoorzitter hebben gekregen.

Zijn partijgenote en Antwerpse oppositieleidster Yasmine Kherbache stuurt het verwijt nu terug naar N-VA. Volgens haar was het de Vlaamse minister van Begroting Philipe Muyters (N-VA) die de geldstroom naar onderwijs tegenhield. "Het zou gemakkelijker zijn mocht er meer voluntarisme zijn van de minister van Begroting." Volgens Kherbache is het "ongepast om partijpolitieke spelletjes te spelen op kap van de Antwerpse kinderen". Dat zei ze in 'De Ochtend' op Radio 1.

"Zwarte pieten zijn hoogst ongepast"
Kherbache ging in het radioprogramma het debat aan met de huidige Antwerpse schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open VLD). De oppositieleidster pleitte voor een constructieve samenwerking tussen oppositie en het huidige Antwerpse bestuur om de plaatsachterstand in het Antwerpse onderwijsnet aan te pakken. "Zwarte pieten uitdelen is hoogst ongepast. We moeten samen nadenken over oplossingen", stelde Kherbache.

De vorige schepen van Onderwijs, Robert Voorhamme (sp.a) stelde alvast voor om met Marinower een gesprek aan te gaan. Volgens de Open VLD-schepen zal dit er binnenkort van komen.

"Intellectueel oneerlijk"
Philippe Muyters heeft intussen al gereageerd bij monde van zijn woordvoerder. Die noemt de kritiek van Kherbache "intellectueel oneerlijk". "Een begroting wordt met de hele Vlaamse regering opgesteld en goedgekeurd en steeds op voorstel van de vakministers zelf, waarna de begroting ook door de meerderheidsfracties in het Vlaams Parlement gestemd wordt, ook door de partij van mevrouw Kherbache."

"De taak van een begrotingsminister is het algemene begrotingsbeleid te bepalen en de uitvoering ervan door de verschillende ministers te bewaken. Suggereert mevrouw Kherbache met haar kritiek dat ze die rol in de toekomst anders ingevuld wil zien, namelijk een minister van Begroting die autonoom bij elk van de departementen op zoek gaat naar geld en bepaalt waar wat wordt ingezet?"

Vlaams minister-president Kris Peeters reageerde al door meer geld te beloven aan Antwerpen. Hij maakte burgemeester De Wever duidelijk dat er in de Vlaamse regering geen partijpolitieke spelletjes worden gespeeld. (VRT/EA)

Onze partners