Kherbache: ‘Geen excuses meer om geen praktijktest in te voeren’

Yasmine Kherbache (SP.A) © Belga

Op meer dan 2.400 inspecties door de Vlaamse overheid gingen er in 2014 63 over discriminatie op de arbeidsmarkt. Een verdubbeling tegenover 2013, maar zelden met een juridisch staartje. ‘Er zijn geen excuses meer om geen praktijktesten in te voeren’, vindt Yasmine Kherbache (SP.A).

In 2014 hebben de diensten van de Vlaamse overheid 63 inspecties uitgevoerd rond discriminatie op de arbeidsmarkt. Dat is bijna een verdubbeling tegenover 2013, toen er sprake was van 34 inspecties. Die inspecties krijgen echter zelden een juridisch staartje. Zo werd er vorig jaar bijvoorbeeld geen enkele pro justitia uitgeschreven. Dat blijkt uit het jaarverslag “Toezicht en Handhaving” van het departement Werk, zeg maar de Vlaamse sociale inspectie. Vlaams oppositiepartij SP.A ziet in de cijfers een bewijs dat de Vlaamse regering snel werk moet maken van praktijktesten.

‘Een fiasco’

Het Minderhedenforum noemde het handhavingsbeleid tegen discriminatie op de arbeidsmarkt recent nog “een fiasco”. “Amper 1,1 procent van alle inspecties van de Vlaamse inspectiediensten heeft betrekking op discriminatie. Sinds 2002 heeft geen enkele van die inspecties aanleiding gegeven tot een strafrechtelijke vervolging”, zo zei Mohamed Lahlali van het Minderhedenforum daarover in het Vlaams Parlement.

Uit nieuwe cijfers van de Vlaamse overheid blijkt nu dat het aantal inspecties op discriminatie op de arbeidsmarkt vorig jaar is gestegen naar 63. Dat aantal blijft misschien beperkt op het totaal van meer dan 2.400 inspecties, maar er is wel sprake van een verdubbeling tegenover 2013.

Amper juridische consequenties

De tabellen bevestigen echter wel dat de inspecties amper juridische consequenties hebben. Zo is er vorig jaar, net als het jaar voordien, geen enkele pro justitia uitgeschreven. Er waren enkel twee PV’s van waarschuwing en vier PV’s van inlichting. “Uit de vaststellingen op het terrein blijkt dat het opsporen van discriminatie moeilijk blijft”, staat er letterlijk in het jaarverslag.

Naast preventie en zelfregulering vanuit de sector, moet er volgens de diensten als “sluitstuk” voor het Vlaams beleid een “strafrechtelijk luik komen waarbinnen de Afdeling kan optreden”. Antidiscriminatie wordt verder al “zeer ernstig” omschreven in de risicoanalyse onder meer omwille van de grote media-aandacht en de maatschappelijke gevoeligheid, maar ook omdat “het kader en instrumentarium eerder beperkt zijn en omdat discriminatie moeilijk gedetecteerd kan worden”.

Praktijktesten

De gegevens uit het jaarverslag sterken Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache (SP.A) in de overtuiging dat de Vlaamse overheid snel werk moet maken van praktijktesten als instrument tegen de discriminatie op de arbeidsmarkt. “Het huidige kader volstaat niet om discriminatie vast te stellen”, klinkt het. Kherbache: “We zijn ervan overtuigd dat de invoering van praktijktesten noodzakelijk is om te komen tot een effectief antidiscriminatiebeleid. Met praktijktesten alleen ga je discriminatie niet uit de wereld helpen, maar ze zijn wel absoluut noodzakelijk om het probleem objectief vast te stellen. Meten is weten”.

Volgens Kherbache heeft Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) nu ook “geen excuses meer” om geen praktijktesten in te voeren. “Minister Muyters beweert telkens opnieuw dat Vlaanderen niet bevoegd is, en verwijst daarvoor nu ook naar het door hem bestelde advies van advocatenkantoor Eubelius. Dat is onzin. Het Eubelius-advies laat zeer expliciet een opening. Bovendien laat minister Muyters aan iedereen die het horen wil weten dat praktijktesten voor een rechtbank niet kunnen standhouden. Nochtans zei Eubelius alleen dat praktijktesten geen ‘wondermiddel’ zijn. Maar dat hebben we nooit beweerd. Wél zal het de mogelijkheden om discriminatie vast te stellen gevoelig doen verbeteren.” (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content