Kherbache en Detiège: 'Die Stadslijst heeft ons ferm gejost'

08/01/13 om 14:39 - Bijgewerkt om 14:39

Na de nederlaag van Patrick Janssens is het voor SP.A-fractieleidster Yasmine Kherbache en gemeenteraadslid Maya Detiège wennen in de Antwerpse gemeenteraad. De gemeenschappelijke kieslijst met CD&V duwde hen naar de oppositie.

Kherbache en Detiège: 'Die Stadslijst heeft ons ferm gejost'

© Tom Verbruggen

Vergeleken met de uitslag van de SP.A en de CD&V in 2006 verloor de Stadslijst ongeveer 15 procent.
Yasmine Kherbache: Ik blijf erbij: Janssens' beleid was goed. Zelfs de oppositie erkende dat het aftredende college goed heeft bestuurd. De nederlaag heeft vooral een politieke oorzaak. Eén: de N-VA won geen stemmen bij de aftredende meerderheid maar zoog rechts helemaal leeg. En twee: tegenover die massale concentratie van rechtse stemmen was er de verdeeldheid van de linkerzijde. Dat is de politieke realiteit.

De linkse verdeeldheid heeft zetels gekost. Die werden niet gecompenseerd door de Stadslijst.
Detiège: Ik heb op mijn tong moeten bijten tot ná de verkiezingen, maar eigenlijk voelde ik al voordien aan dat die Stadslijst niet klopte. Dat christendemocraten en socialisten al zo veel jaren samen in de meerderheid zaten, maakt eigenlijk niet veel uit. Bij verkiezingen was er toch nog altijd grote rivaliteit tussen 'de socialisten' en 'de katholieken'. Nu moesten die historische tegenstanders ineens verplicht samenwerken. Het ging in tegen onze natuur. En ook tegen die van hen. Mijn buikgevoel zei me meteen: 'Mensen, check bij jullie achterban eerst goed of zoiets zal pakken, of het loopt fout af. En het ís afgelopen met de Stadslijst zoals ik vreesde. Helaas.

Kherbache: Ik deel die mening niet, Maya. Je kunt evengoed zeggen dat die twee partijen zo goed hadden samengewerkt in het bestuur dat het eigenlijk logisch was dat ze zich ook samen zouden aanbieden aan de kiezers, in plaats van elkaar kunstmatig te beconcurreren. Alleen heeft dat niet geloond, dat klopt. Besluit: de Stadslijst was een logisch project, maar politiek-emotioneel zat het niet goed. En de Stadslijst was uiteindelijk veel lonender voor de CD&V dan voor de SP.A. Wat de zetels betreft, zijn we ferm gejost. (lacht) (WP)

Het volledige interview met Yasmine Kherbache en Maya Detiège vindt u deze week in Knack.

Onze partners