Keuze Eurocommissaris kan uitgesteld worden door Europese onenigheid

28/08/14 om 02:12 - Bijgewerkt om 03:06

Doordat de Europese top van zaterdag nog geen beslissingen zou nemen over de samenstelling van de Europese commissie, hebben de toekomstige federale coalitiepartners nog even tijd om een Belgische kandidaat-commissaris aan te duiden.

Keuze Eurocommissaris kan uitgesteld worden door Europese onenigheid

Jean-Claude Juncker © BELGAIMAGE

Zo liet een bron nabij de onderhandelaars verstaan.

"We worden een beetje geholpen door de Europese kalender", luidde het met een kwinkslag. Volgens deze bron kan de samenstelling van de komende commissie Juncker nog niet definitief samengesteld worden omwille van de onenigheid over de belangrijkste portefeuilles en de zwakke vertegenwoordiging van de liberalen. Eerder was al kritiek te horen omdat er te weinig vrouwen zouden zetelen in de nieuwe commissie.

België is één van de laatste lidstaten die nog geen kandidaat hebben overgemaakt aan de toekomstige commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Er circuleren drie namen die elk behoren tot één van de partijen die momenteel een federale regering proberen te vormen: vicepremier Didier Reynders (MR), Marianne Thyssen (CD&V) en huidig commissaris Karel De Gucht (Open Vld).

Officieel is er de voorbije dagen niet gepraat over de Belgische kandidaat-Eurocommissaris. "Over de postjes wordt niet gepraat rond de tafel", verzekerde coformateur Kris Peeters dinsdag nog. Door de problemen op Europees vlak zouden de federale onderhandelaars nu wat tijd kopen om de kwestie te beslechten.

(Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners