Kettingbotsing A19: 1 dode, 5 mensen in levensgevaar, 62 gewonden

Kettingbotsing in Kortrijk op de A19 © Sander Van Nieuwenhuyse (via Twitter)
Simon Demeulemeester

Een dodelijk slachtoffer, vijf slachtoffers met levensbedreigende verwondingen, acht zwaargewonden en 54 lichtgewonden: dat is de trieste balans van de kettingbotsing op de A19.

Een dodelijk slachtoffer, vijf slachtoffers met levensbedreigende verwondingen, acht zwaargewonden en 54 lichtgewonden. Dat is de trieste balans van de kettingbotsing op de A19 Ieper-Kortrijk. De gewonden zijn naar vier ziekenhuizen gebracht, het provinciaal rampenplan is afgeblazen.

Het provinciaal rampenplan werd omstreeks 15.00 uur afgeblazen. ‘Alle betrokken wagens werden in beslag genomen door het parket’, klinkt het in crisiscentrum van provinciegouverneur Carl Decaluwé(CD&V). ‘Inmiddels is men begonnen de voertuigen te takelen’. De verkeershinder blijft groot. Voorlopig blijft de A19 in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer.

Kettingbotsing op A19
Kettingbotsing op A19© Sander Van Nieuwenhuyse via Twitter: @VNieuwenhuyse

Dinsdagochtend omstreeks 10.00 uur deden zich drie kettingbotsingen plaats voor op de A19 ter hoogte van Zonnebeke. De autosnelweg werd in beide richtingen afgesloten. Het provinciaal rampenplan is van kracht.

Volgens een voorlopige balans van het provinciaal coördinatiecomité vielen er minstens 68 slachtoffers. Een van hen overleefde het ongeval niet. De gewonden werden overgebracht naar ziekenhuizen van Kortrijk, Menen, Roeselare en Ieper. Daarnaast werden ook nog 59 personen overgebracht naar OC De Leege Platse, dat fungeert als opvangcentrum. Bij de drie ongevallen, die plaatsvonden op de A19, waren in totaal 132 voertuigen betrokken. Er was ook een tankwagen met koelstoffen betrokken in het ongeval. Deze werd gestabiliseerd. Meetploegen werden naar de plaats van de ramp gestuurd om de nodige metingen te doen.

Kettingbotsing in Kortrijk op de A19
Kettingbotsing in Kortrijk op de A19© Sander Van Nieuwenhuyse (via Twitter)

Dichte mist

Het was de dichte mist in West-Vlaanderen die geleid heeft tot de zware kettingbotsing waar volgens meerdere bronnen veertig tot vijftig wagens bij betrokken zouden zijn. Na het ongeval gebeurde ook een reeks kleinere ongevallen langs de andere kant van de snelweg, richting Ieper. De afritten zijn afgesloten zodat er geen wagens meer op de A19 kunnen. In beide rijrichtingen zijn de rijvakken allemaal versperd.

Kettingbotsing op A19
Kettingbotsing op A19© Sander Van Nieuwenhuyse via Twitter: @VNieuwenhuyse

Veldhospitaal Rode Kruis

Op de A19 heeft het Rode Kruis in samenwerking met de brandweer een veldhospitaal opgetrokken. Tientallen slachtoffers werden er volgens de politie verzorgd. Ze kregen de eerste zorgen toegediend in het veldhospitaal ter plaatse.

Het Rode Kruis Vlaanderen roept mensen met bloedgroep O negatief onder andere via Twitter op om vandaag nog bloed te geven.

Verkeerschaos

De A19 is in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. Ook op de omliggende wegen is de verkeerschaos groot. Het is niet het eerste ernstige ongeval door de mist op de A19. Op 27 februari 1996 kwamen 10 mensen om het leven nabij Gullegem. Een paar dagen ervoor verloren ook al drie mensen hun leven door verschillende aanrijdingen nabij Gullegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content