Kernwapens in Kleine Brogel: ambassadeur bevestigt

06/12/10 om 21:37 - Bijgewerkt om 21:37

Wikileaks heeft nu ook een vertrouwelijk document gelekt waarin de Amerikaanse ambassadeur in België een en ander bevestigt.

Howard Gutman, de Amerikaanse ambassadeur in België, heeft een jaar geleden in een vertrouwelijk document gezegd dat er in Kleine Brogel kernwapens liggen. Dat staat in documenten die de klokkenluiderwebsite Wikileaks recent gepubliceerd heeft, zo meldt de VRT.

In een vertrouwelijk bericht van de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland dat eerder via Wikileaks uitlekte, was al gesproken over 'het terugtrekken van nucleaire wapens uit Duitsland en misschien uit België en Nederland'.

De openbare omroep maakte maandag melding van een ander uitgelekt document waarin de Amerikaanse ambassadeur zelf het bestaan van kernwapens in Kleine Brogel bevestigt.

Gutman zou de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, die eind vorig jaar op bezoek was in België, hebben ingelicht over het Belgische standpunt inzake ontwapening.

In het document zegt Gutman letterlijk: ''België heeft een bijzonder belang in nucleaire ontwapening want het neemt deel aan de kernmacht van de NAVO in Kleine Brogel'.

Onze partners