Kernuitstap: Wathelet negeerde zijn eigen experts

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet zou een advies van zijn eigen administratie over de kernuitstap naast zich neergelegd hebben zonder de regering daarover in te lichten.

Melchior Wathelet (cdH) heeft het voorkeurscenario van zijn eigen administratie over de kernuitstap genegeerd. Die wilde Tihange 1 geen tien jaar langer openhouden, zo schrijft De Morgen zaterdag.

Licht uit

Melchior Wathelet kreeg deze week de goedkeuring voor zijn uitrustingsplan voor de energiebevoorrading . Er was volgens hem maar één optie: de kerncentrale Tihange 1 moet openblijven tot 2025, of tien jaar langer dan voorzien. Anders zou het licht uitgaan.

Alle studies van de regulator CREG, netbeheerder Elia en zijn eigen administratie waren unaniem daarover, klonk het. Nochtans zou Wathelets eigen administratie een evenwaardig alternatief geformuleerd hebben dat nooit de regeringstafel haalde. Dat blijkt uit documenten die De Morgen kon inkijken.

Prullenmand

Het rapport van de Federale Overheidsdienst Energie adviseert om de drie oudste kerncentrales samen te sluiten in 2017. Twee jaar later voor Doel 1 en 2 dan in de planning van de regering-Di Rupo, maar acht jaar vroeger voor Tihange 1.

De staatssecretaris verwees het plan naar de prullenmand zonder overleg met de andere regeringspartners.

Facelift

“We hebben gekozen voor een andere oplossing voor onze energiebevoorrading”, reageert Wathelets woordvoerster. “Als je verouderde kerncentrales langer wilt openhouden, moet je ze ook een facelift geven. Dat kan niet anders uit veiligheidsoverwegingen. Er moet geïnvesteerd worden in de installaties. Op amper twee jaar tijd vallen die kosten heel zwaar op de maag. Op tien jaar krijgt de uitbater meer marge.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content