Kernreactor Doel ligt plat

07/08/12 om 20:44 - Bijgewerkt om 20:44

Kernreactor 3 van de kerncentrale van Doel ligt stil. Er zijn mogelijk problemen met het reactorvat.

Reactor 3 van de kerncentrale in Doel ligt stil. Tijdens een controle van de reactor is gebleken dat er mogelijk iets fout is met het reactorvat. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft extra onderzoek gevraagd en liet de reactor uit voorzorg sluiten, zo heeft vtm in zijn nieuwsuitzending gemeld.

De reactor ligt sinds 3 juli stil, volgens de commerciële zender langer dan gepland. Een controle van het reactorvat die uitbater Electrabel met nieuwe, gesofisticeerde apparatuur uitvoerde, leverde afwijkende resultaten op.

Scheurtjes"Hoewel de resultaten van deze analyses nog niet volledig zijn in dit stadium, blijkt nu toch reeds dat de ultrasone meetsondes op het vat talrijke indicaties hebben gedetecteerd die kunnen wijzen op mogelijke scheurtjes", zo staat op de website van het FANC.

In afwachting van volledig resultaten ligt reactor 3 minstens tot 31 augustus stil. Er is "geen gevaar voor de bevolking, werknemers en het leefmilieu", voegt het agentschap eraan toe.

Revisie

Reactor 2 van de kerncentrale van Tihange (in de provincie Luik) zal "weldra" worden stilgelegd voor een geplande revisie en zal in september dezelfde inspectie ondergaan, zegt het FANC nog op zijn site.

Elia, beheerder van het hoogspanningsnet, zei in "Het Nieuws" van vtm dat de stroomvoorziening geen gevaar, loopt. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners