Kernreactor Doel 4 buiten gebruik tot 31 december

14/08/14 om 15:12 - Bijgewerkt om 15:48

De kernreactor Doel 4 is buiten gebruik tot 31 december, zo bevestigt Electrabel in een persbericht.

Kernreactor Doel 4 buiten gebruik tot 31 december

Doel © BELGA

De kernreactor Doel 4 is minstens tot 31 december buiten gebruik, zo bevestigt Electrabel in een persbericht. De voorbije dagen gonsde het al van de geruchten in de media dat de reactor zwaardere schade dan verwacht had geleden van een olielek.

Het incident, waarbij moedwillig smeerolie werd gelekt uit de stoomturbine in het niet-nucleaire deel van de kerncentrale van Doel, dateert van 5 augustus. Het federaal parket voert intussen het onderzoek naar de dader(s) en hun motief.

Aanvankelijk was het de bedoeling om Doel 4 tegen 15 september weer in gebruik te nemen. Maar de schade blijkt dan toch groter dan verwacht. "Na het hogedruklichaam van de turbogenerator te hebben geopend, wijzen de eerste resultaten van vandaag op een aanzienlijke schade ter hoogte van de hogedrukturbine", zegt Electrabel in een persbericht.

Bevoorradingszekerheid in gedrang

"Op basis van deze gedeeltelijke analyse is gebleken dat Doel 4 zeker niet beschikbaar zal zijn voor 31 december 2014". Maar de hinder kan nog veel langer aanslepen. "Eenmaal de lagedrukonderdelen van de turbogenerator geopend en onderzocht zullen zijn, zal er een volledigere schatting gemaakt kunnen worden van de herstellingstermijnen. Electrabel zal dan indien nodig de datum van onbeschikbaarheid kunnen actualiseren", luidt het.

De problemen met Doel 4, met een capaciteit van 1.039 MW, dreigen de bevoorradingszekerheid in België bij koud winterweer in het gedrang te brengen. Want ook de reactoren Doel 3 en Tihange 2 (samen zo'n 2.000 MW) liggen al sinds maart van dit jaar stil, als gevolg van haarscheurtjes. Meer dan de helft van de nucleaire capaciteit van België is hiermee buiten werking. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners