Kernkabinet werkt verder aan begrotingsakkoord

© Belga

De top van de federale regering heeft de onderhandelingen over de begroting 2013 en de economische relance hervat. De bedoeling is om tegen het einde van het weekend te landen met een akkoord.

De top van de federale regering heeft de onderhandelingen over de begroting 2013 en de economische relance hervat. Bij het binnengaan in de ambtswoning van premier Elio Di Rupo (PS) lieten verschillende onderhandelaars zich optimistisch uit over een akkoord in de loop van het weekend.

“De eerste minister is gisteren een weg ingeslagen die de politieke families rond de tafel toelaat het budget 2013 af te ronden en manieren te vinden om de competitiviteit aan te zwengelen”, zei minister van Begroting Olivier Chastel (MR).

Nadat de werkgevers eerder om inspanningen vroegen om de competitiviteit te versterken, onderzoekt de regering nu verschillende pistes (zonder budgettaire impact) om de loonkosten te verlagen. Een van de opties is de herziening van de wet uit 1996 op de competitiviteit van de ondernemingen, die zegt dat de loonkosthandicap niet mag stijgen ten opzichte van onze buurlanden.

Indexmechanisme

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) zei dat, ondanks het feit dat een indexsprong van tafel lijkt, het indexmechanisme nog altijd kan worden aangepast “om de reële consumptie van de mensen te weerspiegelen”. “We moeten ons ervan vergewissen dat de thermometer goed werkt”, zei Vanackere. Hij opperde in de toekomst meer rekening te houden met grote aankopen die tijdens soldenperiodes worden gedaan, en met de hoeveelheid witte producten die verkocht worden.

SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte liet zich in dezelfde zin uit. “Solden worden eigenlijk niet meegerekend in de index. Men neemt de prijs alsof er geen solden zijn”, legde hij uit. “De prijs van witte producten zit wel in de index, maar met het feit dat er meer van die witte producten gekocht worden, houdt men geen rekening. De index moet beter de realiteit van ons koopgedrag gaan weerspiegelen.”

In de residentie van de premier ligt ook een reorganisatie van de arbeidsduur op tafel. Sommigen opperen de afschaffing van een wettelijke feestdag; anderen hebben het over de verlenging van de

arbeidsduur in kleine ondernemingen tot 40 uur. Dat laatste zou dan wel in samenspraak met de werknemers gebeuren.

VermogensbelastingOver de begroting zei Vanackere dat er ook naar nieuwe inkomsten gezocht moet worden, zoals een vermogensbelasting. “Deze regering heeft getoond (…) dat we bij wijze van spreken tot de uitputting op zoek zijn gegaan naar manieren om onze uitgaven te verminderen. Maar er komt natuurlijk een ogenblik, zeker als je over een verschuiving van fiscaliteit spreekt, dat je moet erkennen dat bijvoorbeeld de inkomsten uit vermogen ook moeten bijdragen aan de inspanning.”

Behalve de evolutie van de loonkost en de arbeidsorganisatie legt vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) ook andere maatregelen op tafel die de bedrijven ten goede moeten komen. Een betere toegang tot krediet en het onder controle houden van de energiekost van ondernemingen zijn twee van die maatregelen.

Tegen het einde van het weekend hoopt de ploeg van Di Rupo rond te zijn met haar werkzaamheden. Volgende week staat namelijk een drukke Europese week op de agenda, met onder meer een Europese top over de meerjarenbegroting die donderdag van start gaat. Reynders wil dat Di Rupo, omwille van het imago van ons land, aan die top kan deelnemen met een begrotingsakkoord in de achterzak. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content