Kernkabinet rond de tafel over begroting

14/10/16 om 11:38 - Bijgewerkt om 11:53

Voor het eerst sinds dinsdagavond zit het voltallige kernkabinet opnieuw samen over een reeks hervormingen die nog op de regeringstafel liggen voor de begroting ingediend kan worden.

Kernkabinet rond de tafel over begroting

Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) © Belga

Sinds dinsdag beperkten de gesprekken zich tot bilaterale contacten tussen premier Charles Michel (MR), en de vicepremiers, nadat Kris Peeters (CD&V) van de meerwaardebelasting een absolute must voor zijn partij had gemaakt. Vandaag zit de premier dus weer met alle ministers rond de tafel. 'Het moet nu echt gaan gebeuren,' verklaarde een regeringsbron aan VTM NIEUWS.

De eerste minister riep de coalitiepartners donderdag nog op de meningsverschillen te overstijgen. Hij wilde de komende uren en dagen 'de laatste arbitrages' uit de wereld helpen in zijn zoektocht naar een compromis. Het verbale gekissebis van de voorbije dagen leek er echter op te wijzen dat het water tussen de verschillende partijen nog diep was.

De begroting zelf is intussen zo goed als rond. Er is een akkoord over een pakket van 3 miljard euro, zo zei Charles Michel gisteren in de Kamer. Maar voor dat akkoord finaal ondertekend wordt, moeten de ministers het nog eens raken over een reeks hervormingen.

CD&V is immers niet de enige partij die nog een hervormingseis gerealiseerd wilt zien. Ook de door N-VA gewilde verlaging van de vennootschapsbelasting moet nog groen licht krijgen aan de onderhandelingstafel, en Open Vld wil graag stimulerende maatregelen nemen om slapend spaargeld te activeren en in de economie te pompen.

Dat de partijen op dat vlak nog ver uit elkaar liggen, werd de afgelopen dagen duidelijk. Woensdag stelde Financiënminister Johan Van Overtveldt nog dat CD&V-voorzitter Wouter Beke 'zijn dossiers niet kent' als hij beweert dat de meerwaardebelasting nodig is om de hervormde vennootschapsbelasting te financieren. Open Vld-minister Maggie De Block stelt ondertussen dat die meerwaardebelasting opnieuw bij de gewone man terecht dreigt te komen, doordat bijvoorbeeld de pensioenfondsen in het vizier komen. 'Ze zou het voorstel beter eens grondig lezen,' reageerde een gepikeerde Wouter Beke.

(Belga/SK)

Onze partners