Kernkabinet buigt zich over spreiding van asielzoekers

24/09/15 om 00:39 - Bijgewerkt om 00:41

Het kernkabinet buigt zich donderdag over een simulatie voor een verplichte spreiding van asielzoekers doorheen het land. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Kernkabinet buigt zich over spreiding van asielzoekers

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) © BELGA

De spreiding kwam ter sprake in een debat over de vluchtelingencrisis op VTM.

"We zijn de crisis in België meester en moeten absoluut de schouders niet laten hangen", aldus de staatssecretaris.

De kern buigt zich donderdagochtend over een verplichte spreiding. "Daarvoor is in 2011 al gestemd, maar dat heeft in al die jaren geen KB opgeleverd", zei Theo Francken. De huidige aanpak zal volgens de N-VA'er snel op zijn limieten stoten.

"Als de instroom op deze manier aanhoudt, waar ik van uitga, is het nodig om naar een ander systeem te gaan. Het blijven openen van grote faciliteiten zoals kazernes is eindig. Ik wil naar een verplicht spreidingsplan."

IS militair verpletteren?

De staatssecretaris kreeg in het debat tegengewicht van onder meer filosoof Etienne Vermeersch. Volgens de emeritus-hoogleraar moet IS worden verpletterd en dient dat vooreerst in Irak te gebeuren.

"De regering heeft al verschillende keren gesproken over een militair ingrijpen in Syrië", repliceerde Francken. Er is echter geen eenduidige mening over het thema binnen de ploeg. Francken gelooft ook niet dat IS volledig de kop kan worden ingedrukt door een optreden in Irak. "Dan gaan ze zich terugtrekken op het grondgebied van Syrië. Het is een enorm complex gegeven." De N-VA'er vindt dat er op korte termijn geld moet komen om de kwaliteit en het comfort van de vluchtelingenopvang in de buurlanden van de conflicthaarden te verbeteren. "Turkije, Jordanië en Libanon doen heel veel, maar die landen hebben de Conventie van Genève niet getekend", zei Francken. "Vluchtelingen worden daar wel getolereerd, maar dat is niet te vergelijken met wat wij hier doen".

(Belga/RR)

Onze partners