Kerncentrales Doel en Tihange: 'Heropstart zou onvoorzichtig zijn'

21/02/13 om 01:53 - Bijgewerkt om 01:53

Een heropstart van de nucleaire centrales Doel 3 en Tihange 2, die mogelijk eind maart zou plaatsvinden, zou onvoorzichtig zijn. Dat zegt Dieter Majer, een Duitse nucleair expert.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) keurde op 7 februari het actieplan goed dat Electrabel indiende over testen in de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2. De tests voor scheurtjes in de reactorvaten zouden voor einde maart worden afgerond. Tot dan blijven dus ook de kerncentrales gesloten. Na het afronden van de testen zou het FANC dan een beslissing nemen over de heropstart.

Onbetrouwbaar

Dieter Majer, gewezen directeur van het Duitse nucleaire controle-orgaan, zegt woensdagavond in een persmededeling dat die heropstart "onverantwoordelijk" zou zijn. Hij wijst op een aantal vaststellingen in de rapporten over de twee reactoren, "onder meer dat de origine van de scheuren en de structuur van het probleem niet kunnen opgespoord worden en dat degelijkheid van de structuur van het reactorvat geen rekening houdt met veroudering". Hij besluit dat "alle verantwoordelijken van mening zijn dat de installaties nog niet in een betrouwbare staat zijn". (Belga/TV)

Onze partners