Kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 gaan wellicht weer open

12/10/12 om 04:32 - Bijgewerkt om 04:32

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) zet vrijwel zeker deze maand het licht op groen voor een heropstart van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2.

Een heropstart zou niet betekenen dat beide centrales morgen alweer draaien. Praktisch gezien zou dat wellicht toch nog een hele winter vergen. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen vrijdag.

Scheurtjes niet fataal

De voorbije zomer werd de energiewereld door elkaar geschud nadat bij een controle van het reactorvat van Doel 3 scheurtjes werden ontdekt aan de binnenkant van opstaande stalen wanden. Even later bleek ook de reactor van Tihange 2 barstjes te vertonen.

Volgens Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen wijst alles er nu op dat de scheurtjes niet van die aard zijn dat beide kernreactors definitief buiten gebruik moeten blijven.

Groen licht

Twee bronnen binnen Electrabel bevestigden donderdag aan de kranten los van elkaar "positieve signalen gekregen te hebben" dat de reactors groen licht krijgen. Volgens één bron zou het FANC nog deze maand het licht op groen zetten.

Bij Electrabel klinkt het dat er geen nieuws is en "het dossier nog wordt voorbereid". Het is onduidelijk wanneer de centrales heropstarten. "Sommigen mikken op december en er worden alvast werktabellen opgemaakt voor de personeelsbezetting in de nieuwjaarsperiode. Realistischer lijkt echter een heropstart rond maart."

Een en ander betekent volgens de kranten dat België het vrijwel zeker een winter zonder grote kerncentrales moet stellen. (Belga/TV)

Onze partners