Kerk wil geen priesterschap, maar 'positieve boodschap' voor vrouwen

21/10/12 om 18:17 - Bijgewerkt om 18:17

Volgens aartsbisschop André-Joseph Léonard komt er binnenkort een 'positieve boodschap' voor de vrouwen.

Het ziet er niet naar uit dat de katholieke Kerk het priesterschap snel zal openstellen voor vrouwen. Wel zal de bisschoppensynode een "positieve boodschap" afleveren voor vrouwen, verwacht aartsbisschop André-Joseph Léonard.

In Rome houden meer dan 250 bisschoppen en de paus momenteel een synode over de "nieuwe evangelisatie". Léonard is één van de deelnemers aan die bijeenkomst en is aangeduid als lid van de commissie die de eindboodschap zal opstellen.

Léonard verwacht een "positieve boodschap" voor "alle continenten" en "alle categorieën van gelovigen", ook voor die gelovigen die zich soms "vergeten" voelen, zoals vrouwen of mensen die gescheiden zijn.

'Vrouwen zijn belangrijk'

Vrouwen zijn belangrijk in de Kerk, benadrukt Léonard. Ze maken vaak de meerderheid uit in de parochies en heel wat zaken doen zij beter dan mannen. Toch kunnen vrouwen geen priester worden. "Men moet de valabele reden hiervoor uitleggen. Die heeft te maken met de symboliek van de priester als vertegenwoordiger van de Christus-bruidegom van de mensheid".

Om die zaken uit te leggen, kunnen de bisschoppen een beroep doen op nieuwe communicatiemiddelen. Op de synode was een pleidooi gehouden voor het gebruik van die nieuwe kanalen. "Ook voor bisschoppen die al wat ouder zijn", zei Léonard.

Sponors

Verder ziet Léonard geen graten in het plan van de Antwerpse bisschop Johan Bonny om sponsors te zoeken voor de werking van zijn bisdom. De middelen die de Kerk krijgt van de overheid volstaan niet om de kosten van de pastorale werking te dekken, zegt Léonard.

Bisschop Bonny heeft een actieplan klaar waarin hij de zoektocht naar sponsors voorziet om de druk op zijn werking te verlichten. Aartsbisschop Léonard vindt dat geen slecht idee. "De bezoldiging van de bedienaars van de erediensten door de overheid en de middelen van de gemeenten voor de kerken zijn belangrijk. Maar dat volstaat niet om alle noden van de pastorale in te vullen", aldus Léonard.

Bonny wil ook het aantal parochies terugbrengen van 300 naar 60. "Bisschop Bonny kent de situatie in het bisdom Antwerpen beter dan ik", zegt Léonard. "Maar overal in Europa gaan parochies meer samenwerken. We komen uit een situatie van luxe, met veel priesters. Nu moeten we wat soberder leven. Dergelijke beslissing is verantwoord".

De aartsbisschop was zondagmiddag in Brussel voor een viering in de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal rond de vijftigste verjaardag van het Tweede Vaticaans Concilie. Zondagavond vertrekt hij terug naar Rome voor de synode, die nog tot 28 oktober duurt. (Belga/TE)

Onze partners