Kerk laat Vangheluwe extra betalen: 'Gerechtigheid'

13/01/12 om 09:46 - Bijgewerkt om 09:46

De gewezen Brugse bisschop Roger Vangheluwe gaat op vraag van de Belgische bisschoppen een extra financiële inspanning leveren voor slachtoffers van seksueel misbruik.

Vangheluwe zal dus niet alleen betalen voor de slachtoffers die hij zelf maakte, meldt De Morgen. "Afgezien van de feiten waarbij hij zelf betrokken is, hebben we hem gevraagd om ook bij te dragen aan het fonds dat wordt opgericht om slachtoffers van verjaarde feiten na arbitragerechtspraak te vergoeden", vertelt de Antwerpse referent-bisschop Johan Bonny.

"Daarvoor hebben we contact opgenomen met de pauselijke nuntiatuur in ons land en met Rome. De communicatie verloopt alleen via hen. Wij weten zelf niet waar Vangheluwe zich bevindt. Hij heeft wel ingestemd met ons voorstel."

Bonny: 'Vangheluwe heeft het ons niet gemakkelijk gemaakt'

Bisschop Bonny spreekt niet van een straf, wel van gerechtigheid. "We willen als bisschoppenconferentie een duidelijk signaal geven dat we de schadevergoedingen heel ernstig nemen. Het is ons menens. En het moet worden gezegd: Vangheluwe heeft het ons de voorbije maanden zeker niet gemakkelijk gemaakt. Denk maar aan het fel besproken interview. Dat we hem dan vragen om extra te betalen is voor de Belgische kerk een vorm van gerechtigheid."

Pensioen van 2.800 euro

Hoe de financiële input van Vangheluwe er precies zal uitzien, is nog niet bekend. Volgens De Morgen kan de bisschoppenconferentie echter tot een interessante regeling komen, aangezien Vangheluwe nog steeds over een pensioen van 2.800 euro beschikt. Bisschop Bonny geeft nog mee dat er nog moet besproken worden of er een vast percentage per maand of een eenmalige bijdrage zal gevraagd worden.

Bisschop Harpigny: 'On demande pardon'

Dat het de Kerk menens is, bleek ook uit de laatste woorden van bisschop van Doornik Guy Harpigny op de persconferentie waar de beleidsbrief van de Kerk over de aanpak van het misbruik voorgesteld werd: "Er zijn misdaden gepleegd. Dus vragen wij naar christelijke traditie om vergiffenis. On demande pardon."

De Morgen benadrukt hoe anders deze persconferentie was, in vergelijking met die van anderhalf jaar terug. In de periode dat Vangheluwe bekende, zegt Harpigny, "zagen we daders als zondaars en dachten we aan vergiffenis. Nu duidelijk niet. Het nieuwe beleidsdocument is duidelijk: we willen de slachtoffers duidelijk helpen. En nogmaals duidelijk 'sorry' zeggen."

Bisschop Bonny: 'Dader mag nooit nog met kinderen in contact komen'

De beleidsbrief - Verborgen verdriet - Naar een globale aanpak van seksueel misbruik - heeft als meest opvallende punt dat ook voor verjaarde feiten nog schadevergoedingen zullen gevraagd worden. Nieuw in het beleid is, aldus De Standaard, dat er grote aandacht is voor de opvolging van de daders van seksueel geweld. "Een dader van seksueel misbruik zal nooit nog met kinderen in contact mogen komen. (...) We zullen er over waken dat die pastoor niet zomaar in een andere parochie onderpastoor wordt waar hij nog de jeugdbewegingen of scholen bezoekt."

Ook zullen priesters die kinderen misbruikt hebben, niet meer overgeplaatst worden zonder dat de lokale bisschop op de hoogte is gebracht van de feiten en zijn toestemming heeft gegeven. Volgens De Standaard is het, naar kerknormen, "redelijk revolutionair" dat dat ook zal gelden voor de religieuzen die in principe enkel verantwoording moeten afleggen aan hun orde, en niet louter voor priesters die voor de bisschop werken.

Keuze van slachtoffer centraal

Sinds 1 januari heeft elk van de acht bisdommen een meldpunt voor klachten over misbruik. Daarbij komt er nog een voor de Nederlandstalige en een voor de Franstalige congregaties. Bij die tien meldpunten kunnen klachten geformuleerd worden. Als de feiten nog niet verjaard zijn, dan zal er steeds aangemoedigd worden om naar de politie te stappen. De Kerk belooft verder nog, los van de financiële vergoeding, "op elke manier te zullen bijdragen tot herstel van leed, bijvoorbeeld door een gesprek met de dader te organiseren." En, "daarbij staat de keuze van het slachtoffer centraal. (Belga/SD)

Onze partners