Kerk kondigt deontologische code aan na ontslag Vangheluwe

19/05/10 om 12:17 - Bijgewerkt om 12:17

De code is bestemd voor priesters en andere geestelijken die werken met kinderen, adolescenten of kwetsbare volwassenen.

Er komt een deontologische code voor priesters en andere geestelijken die werken met kinderen, adolescenten of kwetsbare volwassenen.

Dat staat in een pastorale brief van de bisschoppen en de diocesane administrators van België aan de katholieke geloofsgemeenschap van België.

Het gaat om één van de maatregelen die de Belgische kerkleiders nemen na het ontslag van de Brugse bisschop Roger Vangheluwe wegens kindermisbruik.

Volgens de brief heeft het ontslag van Vangheluwe en de reden ervoor een schokgolf veroorzaakt in de Belgische Kerk. 'Het vertrouwen van de gelovigen in hun herders is ernstig geschonden', zo luidt het.

Eén van de maatregelen om dat vertrouwen te herstellen, is een deontologische code voor wie werkt met kinderen, adolescenten of kwetsbare volwassenen.

Pastorale medewerkers zullen een betere supervisie en begeleiding krijgen. Waar nodig zullen de selectiecriteria voor de toelating tot een wijding of een andere verantwoordelijke taak in de Kerk ernstiger toegepast worden, zo luidt het.

Vergeving

In de pastorale brief vragen de Belgische kerkleiders de slachtoffers van seksueel misbruik, hun naasten en de samenleving om vergeving.

De bisschoppen en de diocesane administrators erkennen dat de kerkelijke verantwoordelijken 'de ernst van het misbruik van kinderen en de omvang van de gevolgen ervan onvoldoende
hebben onderkend'.

'Door te zwijgen werd voorrang gegeven aan de goede naam van het kerkelijk instituut of een kerkelijke persoon boven de waardigheid van het kind als slachtoffer.'

Onze partners