Kelly Paulus: 'Dit was de moeilijkste periode uit ons leven'

22/10/11 om 10:42 - Bijgewerkt om 10:42

"Dit was de moeilijkste periode uit ons leven." Zo reageerde Kelly Paulus, zus van de door Ronald Janssen vermoordde Kevin na afloop van het assisenproces. Ook andere famieleden en hun advocaten reageerden emotioneel. "Ronald Janssen komt nooit meer vrij."

Kelly Paulus: 'Dit was de moeilijkste periode uit ons leven'

© ImageGlobe

Kelly Paulus: De moeilijkste periode in ons leven

"De afgelopen periode was de moeilijkste van ons leven." Dat heeft Kelly Paulus, de zus van de vermoorde Kevin Paulus, verklaard na afloop van het assisenproces van Ronald Janssen. "De periode na de moord werd getekend door ongekende emoties", aldus Kelly Paulus. "Ons leven was geen leven meer, maar toch moesten we voort. Uur per uur, dag per dag."

De voorbije weken kwamen alle gevoelens weer boven. "We hebben alles opnieuw beleefd. We missen nog elke dag hun lach, hun stem, hun aanwezigheid."

Kelly is blij dat het beeld van Kevin dat door Janssen werd opgehangen, nu uit de wereld is geholpen. "Iedereen weet nu dat Kevin geen pester was. Dat is een hele opluchting voor mijn ouders." De drie families hebben tijdens het proces veel aan elkaar gehad, vertelt Kelly. "We hebben elkaar heel hard gesteund om deze vier weken zo goed mogelijk door te komen."

Moeder van Annick Van Uytsel: Vriendinnen hebben haar het respect teruggegeven dat ze verdiende"Aan dat huis van Ronald Janssen gaan we iets doen. We weten nog niet wat, maar er zal iets mee gebeuren." Dat heeft Eddy Van Uytsel, de vader van Annick, verklaard. De vader van Shana Appeltans had aangegeven dat de confrontatie met de woning van de buurman moeilijk zal blijven.

De families Appeltans en Van Uytsel hebben naar eigen zeggen een vriendschap voor het leven overgehouden aan het vier weken durende assisenproces. "Ik ben deel geworden van de grote familie Appeltans", zei Eddy Van Uytsel. "We hebben een hechte band gesmeed. Die wil ik nooit meer kwijt", gaf ook Johan Appeltans aan.

Eddy Van Uytsel is naar het assisenproces gekomen in de hoop antwoorden te krijgen van Janssen. "Wij kenden Janssen niet voor we naar hier kwamen. We hoopten nog dat hij duidelijkheid zou verschaffen over wat hij met ons Annick heeft uitgestoken."

Antwoorden kreeg de familie Van Uytsel niet, maar wel de insinuatie dat Annick vrijwillig met Janssen zou zijn meegegaan. "Het was een donderslag bij heldere hemel toen Janssen dat op de eerste procesdag verklaarde. Daarna ben ik buitengegaan telkens hij begon te spreken."

De moeder van Annick voelt zich gesterkt door de getuigenissen van de vriendinnen van Annick. "Dat heeft haar het respect teruggegeven dat ze verdiende. Vanaf toen mocht Janssen zeggen wat hij wou."

Dat Janssen echt spijt zou hebben, gelooft de familie Van Uytsel niet. "Hij kent het woord, maar niet de gevoelens die er achter zitten", zegt Eddy Van Uytsel. "We hadden gehoopt dat hij tijdens het proces zou breken. Dat is niet gebeurd."

Vader van Shana Appeltans: Het was zeeer moeilijk om een lachende Janssen te zien

De familie Appeltans heeft verteld dat ze opgelucht zijn dat hun naam gezuiverd is. Ronald Janssen verweet hen immers in zijn verklaringen op de zitting allerlei pesterijen. Vader Johan Appeltans en moeder Peggy Bellen stonden samen met hun dochters Kirsty en Brenda en hun zoon Robby de pers te woord.

"Ik wist op voorhand dat we toch geen antwoorden gingen krijgen van Janssen", vertelde Johan, die eraan toevoegde dat hij het zeer moeilijk had telkens Janssen begon over de vermeende pesterijen, die uiteindelijk tijdens het proces weerlegd zijn. Johan verliet telkens wanneer Janssen zijn verklaringen herhaalde, de zaal.

Eenmaal was er een incident wegens een gebaar naar de buurvrouw Hilde V. tijdens haar getuigenis. Een paar dagen bleef hij weg, maar uiteindelijk besliste hij voor zijn gezin het proces weer bij te wonen. "Het was ook zeer moeilijk om een lachende Janssen te zien", zei Johan, voor wie het verwerkingsproces naar eigen zeggen nooit echt zal beginnen.

Janssen was in de aanpalende woning de buurman van de familie Appeltans. De familie woont dus nog steeds vlak tegen het intussen lege huis van de moordenaar van hun dochter Shana, haar vriend Kevin Paulus en de moordenaar van Annick Van Uytsel.

Op het proces gaf Johan al te kennen dat hij het nog zeer moeilijk heeft iedere dag langs die woning te passeren. Met de families Van Uytsel en Paulus wordt nog bekeken welke stappen ondernomen kunnen worden tegen het horrorhuis.

Johan sloot zich aan bij de laatste woorden van voorzitter Michel Jordens, die ook even naar de twee kinderen van Janssen verwees. De kinderen van Janssen hebben vroeger nog gespeeld met de kinderen Appeltans. "Het is ook erg voor die kinderen, want de kinderen worden nu nagewezen dat hun vader een moordenaar is. Voor zijn familie en zijn ex daarentegen heb ik geen respect meer", aldus Johan.

Assisenvoorzitter Michel Jordens: We kunnen alleen deemoedig het hoofd buigen voor uw immens verdrietAssisenvoorzitter Michel Jordens heeft zich ook tot de nabestaanden van de drie slachtoffers van Ronald Janssen gericht. Hij verwees daarbij onder meer naar bepaalde beslissingen zoals het verbod om foto's of tekeningen van Janssen te publiceren.

"Er is een zo open mogelijk proces gevoerd voor de beschuldigde en de burgerlijk partijen. Bepaalde beslissingen zijn genomen, opdat de beschuldigde zich niet in een cocon zou terugtrekken of zich in stilzwijgen zou hullen", zei Jordens.

"We kunnen alleen deemoedig het hoofd buigen en respect en begrip betuigen voor uw immens verdriet en leed. Ik hoop dat met het proces een stuk leed afgesloten kan worden. Als ik zie dat alle ouders hier, telkens in koppel, zijn komen getuigen, dan heb ik echt de hoop dat er iets positiefs uit voortgekomen is", besloot voorzitter Jordens.

Meester Jos Vander Velpen: Ik heb me nog nooit zo machteloos gevoeld

"Ik heb me nooit zo machteloos gevoeld als tijdens dit proces." Dat zei Jos Vander Velpen, de advocaat van de familie Appeltans.

"Je blijft zoeken naar een grammetje menselijkheid, gevoeligheid, empathie, zelfs bij een kernpsychopaat", zei meester Vander Velpen. "Dat kwam maar niet naar boven. Iedereen heeft het geprobeerd, maar die man kent geen enkel mededogen."

De emotie die Janssen in zijn laatste woord tentoonspreidde, is gespeeld, zo meende de advocaat. "Die woorden heeft hij vannacht tien keer gerepeteerd in zijn cel."

Vander Velpen vindt het jammer dat de terbeschikkingstelling van de regering niet kon worden uitgesproken. Toch betekent dat volgens hem niet dat Janssen ooit zal vrijkomen. "Het hof heeft een duidelijk signaal gegeven dat dat eigenlijk nooit mag gebeuren", besloot de advocaat.

Meester Geert Jaspaert: Er is bij de politie weinig veranderd na Dutroux

"De kinderen van Ronald Janssen zullen het nog heel moeilijk krijgen." Dat zei Geert Jaspaert, de advocaat van de familie Paulus.

"Ik vraag me af hoe die kinderen zullen worden opgevangen", aldus de advocaat.

De broer en zussen van Janssen en zijn ex-vriendin maakten

geen goede indruk op de nabestaanden tijdens het proces. "Een gebrek aan inleving", wist Jaspaert. "Voor Janssens familie en zijn ex heb ik geen enkel respect meer", verklaarde ook Johan Appeltans. "Voor zijn kinderen wel. Die hebben ook geen leven meer."

Meester Jaspaert had na afloop van het proces grote kritiek op het

onderzoek en het assisenproces. "Na Dutroux is er weinig veranderd", stelde hij. "Er is nog steeds veel te weinig toezicht op het onderzoek. Het proces zelf heeft te lang geduurd. We hebben twee weken moeten luisteren naar de uiteenzettingen van de speurders."

Het is nu aan de wetgever om de nodige uitvoeringsbesluiten te nemen die het opnieuw toelaten een terbeschikkingstelling uit te spreken in een zaak als deze. Wat Janssen zelf betreft, "moet de wetgever er maar voor zorgen dat deze mens nooit meer in de maatschappij komt".

Meester Tim Op De Beeck: We zullen Janssen niet meer tegenkomen op straat"Ik meen met vrij grote zekerheid te kunnen zeggen dat we Janssen niet meer op straat zullen tegenkomen." Dat verklaarde meester Tim Op De Beeck, de advocaat van de familie Paulus. De openbaar aanklager Patrick Boyen haalde in zijn strafvordering immers aan dat hij geen terbeschikkingstelling van de regering of van de strafuitvoeringsrechtbank kon uitspreken, aangezien de wetgeving terzake nog niet op punt staat. Nadien verspreidde zich het gerucht dat Janssen na het uitzitten van een derde van zijn straf een aanvraag zou kunnen indienen voor een voorwaardelijke invrijheidstelling.

"De terbeschikkingstelling is de ultieme stok achter de deur, maar ook met een levenslange opsluiting kan men werkelijk iemand achter slot en grendel houden. We horen zoveel keren zeggen dat de rode loper uitgerold zou worden na een derde van een straf uitgezeten te hebben, maar dat is niet zo", aldus meester Op De Beeck.

Proces over schadevergoeding op 7 november

Het burgerlijk luik van het proces start op 7 november 2011 om 14 uur in Tongeren. De raadsmannen van de burgerlijke partijen zullen dan hun nota's inzake schadevergoedingen kunnen indienen.

Janssen zelf heeft tot nu toe nog geen enkele stap ondernomen om de nabestaanden van de slachtoffers enigszins financieel tegemoet te komen. Bij zijn laatste woorden vzei Janssen immers: "Ik kan me niet voorstellen dat ik kom aanflapperen met geld. Ik kan daar geen goede punten mee scoren". (Belga/EE)

Onze partners