KBC versluisde mogelijk duizend miljard naar fiscale paradijzen

16/01/14 om 05:28 - Bijgewerkt om 05:29

De Bijzondere Belastinginspectie onderzoekt een miljardenstroom van KBC naar verschillende belastingsparadijzen. De bank zegt dat ze niets te verbergen heeft.

KBC versluisde mogelijk duizend miljard naar fiscale paradijzen

KBC versluisde mogelijk 'een bedrag met twaalf nullen." © BELGA

Dat is maandag achter gesloten deuren meegedeeld aan de andere antifraudediensten in het college voor de strijd tegen de fiscale en sociale fraude, schrijft De Tijd donderdag. De cel Belastingparadijzen van de BBI gaf tekst en uitleg. Daarbij was zelfs sprake van een "cijfer met twaalf nullen", dus meer dan duizend miljard euro, aan transacties die KBC via de belastingparadijzen zou hebben gedaan. Dat is volgens de fiscus veruit het hoogste bedrag van alle Belgische bedrijven die werken met fiscale "vluchtlanden".

Crombez zwijgt

Tijdens de vergadering werd afgesproken dat de BBI het voortouw zal nemen in het onderzoek. Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A), die het antifraudecollege voorzit, wil niets zeggen over het dossier. "Ik heb wel gevraagd de kwestie zo snel en zo efficiënt mogelijk aan te pakken. Eén ding is duidelijk: de aankondiging dat we de fiscale paradijzen aanpakken, is realiteit."

KBC: 'Niet te verbergen'

KBC-woordvoerster Viviane Huybrecht benadrukt dat KBC niets te verbergen heeft. "Enkele jaren geleden is in ons land een wet ingevoerd die alle Belgische bedrijven verplicht betalingsstromen met firma's in belastingparadijzen aan te geven. KBC Bank heeft dat volledig en correct gedaan. En wij hebben aan de belastinginspecteur naar aanleiding van de gewone controles uitvoerig en in alle transparantie uitleg gegeven over die transacties. Wie ons daarom vraagt, zullen we graag opnieuw uitleg verschaffen." (Belga/TV)

Onze partners