Kazachgate: wel degelijk 22 miljoen euro betaald, waarvan deel vastgoed

© ntb

In de zogenaamde Kazachgate rond zakenman Patokh Chodiev is er wel degelijk 22 miljoen euro betaald in het kader van een minnelijke schikking. Een deel van het bedrag bestond uit vastgoed, zo blijkt uit een document dat Belga kon inkijken.

Vrijdag schreven verschillende media dat de Belgisch-Kazachse miljardair Patokh Chodiev en zes andere verdachten aan vervolging konden ontkomen door niet 23 miljoen, zoals steeds gezegd werd, maar slechts 3,5 miljoen euro aan de staat te betalen. Het parket-generaal legt in het document uit dat artikel 505 van het wetboek bepaalt dat de maximumboete voor witwaspraktijken 550.000 euro is, het bedrag dat door elk van de zeven beschuldigden betaald werd.

Bovenop die 3,5 miljoen euro werd er evenwel ook vastgoed ingebracht. Het parket-generaal zegt dat het er van bij de opstart van de boeteprocedure naar streefde dat de verdachten ook afstand zouden doen van patrimoniale voordelen. In totaal werd zo 22 miljoen euro gestort op de rekening van de ontvanger van strafrechtelijke boetes, zegt het parket-generaal nog. Het bedrag wordt ook genoemd in een evaluatierapport dat het College van procureurs-generaal opstelde. (BELGA/JVL)

Partner Content