Kazachgate: 'Herinner me niet dat De Decker me er ooit over heeft aangesproken'

20/11/16 om 17:29 - Bijgewerkt om 17:29

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere kan zich niet herinneren dat hij ooit benaderd is door Armand De Decker in wat nu Kazachgate wordt genoemd.

Kazachgate: 'Herinner me niet dat De Decker me er ooit over heeft aangesproken'

© Belga

"Ik heb geen enkel spoor van een herinnering dat Armand De Decker me hierover ooit zou aangesproken hebben. Het zegt mijn toenmalig kabinetslid voor economische diplomatie ook niets." Dat zegt voormalig minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) in reactie op de affaire rond de Belgisch-Kazachse miljardair Patokh Chodiev.

In verscheidene media is sprake van een mail afkomstig van een oud-adviseur van de Franse president Nicolas Sarkozy, waarin bevestigd wordt dat de Belgische oud-minister Armand De Decker betrokken was bij de goedkeuring van de zogenaamde afkoopwet, die via de verruimde minnelijke schikking de Belgisch-Kazachse zakenman Patokh Chodiev ten goede kwam.

De mail heeft het ook over een "sensibilisering" van drie andere toenmalige ministers: Stefaan De Clerck, Didier Reynders en Steven Vanackere.

Didier Reynders liet eerder dit weekend al weten "op geen enkel moment met wie dan ook" contact te hebben gehad over 'Kazachgate'.

In een interview met De Zondag geeft Vanackere vandaag ook te kennen dat hij droomt van een terugkeer naar de politiek.

(Belga/JH)

Onze partners