Kazachgate: Armand De Decker stapt uit MR

Armand De Decker © Belga

Armand De Decker stapt uit de MR. Het vertrek komt er vlak na het nieuws dat de voormalige Senaatsvoorzitter verdacht wordt van ‘ongeoorloofde beïnvloeding’ in het kader van het dossier Kazachgate.

Brussels parlementslid en oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker heeft besloten om op te stappen bij de MR. Dat heeft hij maandagmiddag gemeld in een mail aan partijvoorzitter Olivier Chastel, die op Twitter ‘akte nam van zijn ontslag’. Maandagochtend was bekend geraakt dat De Decker in verdenking is gesteld voor ongeoorloofde beïnvloeding in het dossier Kazachgate.

Het voorzitterschap van de partij heeft geen toelichting verstrekt bij de inhoud van de mail aan Chastel. Uit goede bron is wel vernomen dat De Decker zich ontgoocheld voelde over de houding van de partij waaraan hij naar eigen zeggen sterk gehecht is. Hij sprak ook over een gebrek aan respect voor het vermoeden van onschuld en voor het werk dat hij tijdens zijn lange carrière heeft verricht voor de Franstalige liberalen.

De Decker deelde Chastel ook de argumenten mee die hij eerder op de dag in een persmededeling had gegoten. Volgens de oud-Senaatsvoorzitter maakt de motivering van de onderzoeksrechter ‘korte metten met een reeks fantasmen die de pers en bepaalde mensen hebben uitgedragen’.

Zo blijkt volgens hem duidelijk dat hij zich niet heeft ingelaten met het wetgevende werk dat resulteerde in de wet op de verruimde minnelijke schikking uit 2011.

De Decker verdacht van corruptie

Raadsheer Olivier Delmarche had ruim een jaar nodig gehad om de rol van Armand De Decker (MR) in de Kazachgate uit te zoeken. De voormalige Senaatsvoorzitter wordt verdacht van ‘ongeoorloofde beïnvloeding’. Dat nieuws werd bevestigd aan Le Vif/L’Express, Le Soir, Mediapart en De Standaard.

Gezien de mediatisering van dit dossier zou het parket-generaal van Bergen vandaag een communiqué moeten uitsturen. De tenlastelegging – beïnvloeding – is een bijzondere vorm van corruptie bij een persoon die een openbare functie uitoefent, en op wie een beroep gedaan wordt omwille van de invloed waarover hij beschikt in het kader zijn functie.

In dit geval zou De Decker zijn politieke invloed hebben aangewend voor de belangen van de miljardair Patokh Chodiev te dienen. De hele zaak rond Kazachgate draait om de totstandkoming van de voor Chodiev gunstige wet op de verruimde minnelijke schikking, de zogenoemde afkoopwet.

De Decker kreeg voor zijn diensten 740.000 euro van Chodiev en co. Zelf blijft De Decker beweren dat hij in de Kazachgate-zaak enkel heeft gewerkt als advocaat van Chodiev en dat de 740.000 euro zijn honorarium waren.

De tenlastelegging werd vrijdag ondertekend en aangetekend naar Ukkel verstuurd. De magistraat van Bergen, die het onderzoek overnam dat in Brussel startte, meende dus dat hij over voldoende ernstige aanwijzingen beschikte om de voormalige voorzitter van de Senaat aan te klagen. In deze fase is Jonathan Biermann, de Ukkelse schepen en advocaat die ook een rol speelde in deze zaak, niet in verdenking gesteld.

Dat De Decker in verdenking is gesteld, betekent dat hij op het eind van het onderzoek voor de raadkamer moet verschijnen. Die moet dan op haar beurt beslissen of hij naar de rechtbank wordt verwezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content