Kazachgate: 'Afkoopboete bedroeg niet 23 miljoen, maar slechts 3,5 miljoen'

25/11/16 om 05:11 - Bijgewerkt om 09:20

Tot op heden werd aangenomen dat Patokh Chodiev en zijn twee zakenpartners in juni 2011 hun gerechtelijke problemen afkochten voor 22 of 23 miljoen euro. Maar uit de tekst van de geheime schikking blijkt nu dat ze elk slechts 522.500 euro betaalden.

Kazachgate: 'Afkoopboete bedroeg niet 23 miljoen, maar slechts 3,5 miljoen'

Patokh Chodiev © /

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

In totaal waren er zeven verdachten in de zaak. Samen leverden ze de Belgische overheid dus 3,5 miljoen euro op. Daarbovenop kwamen nog eens 251.000 euro gerechtskosten.

De verwarring over de miljoenen is allicht ontstaan omdat de zeven verdachten enkele jaren voor ze de schikking afsloten ook bijna 23 miljoen euro aan ontdoken belastingen terugbetaalden aan de fiscus.

In totaal betaalden Chodiev en co. dus 26,5 miljoen euro aan de Belgische staat. Maar slechts 3,5 miljoen daarvan kan worden beschouwd als straf voor witwaspraktijken.

Ongeveer hetzelfde bedrag, aldus de kranten, betaalden ze aan hun advocaten/lobbyisten om van hun gerechtelijke problemen verlost te raken. Bij die advocaten/lobbyisten zat Armand De Decker, tegenwoordig MR-burgemeester van Ukkel.

(Belga/RR)

Onze partners