'Katholieke school in Schaarbeek ontslaat juf die niet gedoopt is'

01/07/15 om 10:36 - Bijgewerkt om 10:36

Volgens de directrice is het een voorwaarde binnen het katholiek onderwijs dat een onderwijzer gedoopt moet zijn om te kunnen worden benoemd, en wist de juf dat sinds haar aanwerving.

'Katholieke school in Schaarbeek ontslaat juf die niet gedoopt is'

© BELGA

Het Boodschapinstituut in Schaarbeek verbreekt de samenwerking met een kleuterjuf omdat ze niet is gedoopt. Dat meldt brusselnieuws.be.

De directie liet in een mail aan de ouders weten dat juf Ilse niet langer kleuterjuf kan zijn op het Boodschapinstituut, een katholieke buurtschool in Schaarbeek. Een van de juffen wordt vastbenoemd. Daardoor is er een kleuterjuf te veel. De directrice heeft gekozen om het contract met juf Ilse niet te verlengen.

Voorwaarde

Dat zij moet gaan, en niet een van de twee andere juffen, heeft niet te maken met haar pedagogische kwaliteiten, zo schrijft de directrice. 'Het is een voorwaarde binnen het katholiek onderwijs dat een onderwijzer gedoopt moet zijn om te kunnen worden benoemd.'

Juf Ilse is dat niet. Daardoor kan ze nog maximaal een jaar aan de slag. En dan is de keuze snel gemaakt, zelfs al heeft ze uitstekend lesgegeven het voorbije jaar.

De directrice meldt ook nog dat de juf wist dat ze dat risico zou lopen. 'Ik had het haar bij haar aanwerving duidelijk meegegeven.' Met andere woorden: ze had zich het voorbije jaar nog kunnen laten dopen.

Reacties

De ouders van de kinderen van de derde kleuterklas zijn verbijsterd dat het doopsel vandaag nog een voorwaarde is om vastbenoemd te geraken. 'Te meer daar ze een uitstekende kleuterjuf is,' zo klinkt het.

Bij de Guimardstraat, de koepel van het katholiek onderwijs, wijzen ze erop dat het normaal is dat een kleuterjuf gedoopt moet zijn. 'Kleuterjuffen geven godsdienst. Ze moeten dus van de godsdienstinspectie een mandaat krijgen.' Wel is het zo dat als de school er nooit een probleem van heeft gemaakt dat de ongedoopte leerkracht godsdienst heeft gegeven de voorbije jaren, het doopsel niet als voorwaarde mag gelden voor de vaste benoeming in die school. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners