Katholiek onderwijs wil van 734 naar 150 schoolbesturen tegen 2018

02/06/16 om 04:44 - Bijgewerkt om 04:41

Tegen 1 september 2018 wil Katholiek Onderwijs Vlaanderen evolueren naar zo'n 150 schoolbesturen. Momenteel zijn er dat 734.

Katholiek onderwijs wil van 734 naar 150 schoolbesturen tegen 2018

'Schaalvergroting is niet hetzelfde als schoolvergroting' © BELGAIMAGE

In het jaar 2000 waren er nog 952 schoolbesturen in het het Vlaams katholiek onderwijs. Dat zijn er dit jaar 734, of twintig procent minder dan in 2000. Maar de grote reductie moet de komende jaren gebeuren.

Het is een van thema's op het congres "Eigentijds Tegendraads" dat topman Lieven Boeve vandaag organiseert in Leuven. Naast een bezinning over de eigen identiteit en de katholieke dialoogschool, komen ook bestuurlijke optimalisering en schaalvergroting aan bod. En dat alles in het licht ook van de onderwijshervorming waarover de Vlaamse regering vorig weekend enkele knopen heeft doorgehakt.

'Niet hetzelfde als schoolvergroting'

"We willen gaan voor schaalvergroting, wat niet hetzelfde is als schoolvergroting", zegt Lieven Boeve. "We streven naar sterke schoolbesturen die zich buigen over praktische vragen, zodat niet elke directeur van een school afzonderlijk moet bezig zijn met het verwarmingssysteem in de klaslokalen of de tegels op de speelplaats. Laat dat op grotere schaal beslist worden, zodat die directeur zich in zijn school met het pedagogische kan bezighouden, met het school zijn in de échte betekenis".

De organisatorische hervorming moet volgens hem wel in één keer gebeuren, zodat er geen chaos ontstaat: alle scholen steken tegelijk over. Belangrijk is ook dat de wil om te integreren, zoals dat vroeger al gebeurd is met de zogeheten scholengemeenschappen, van onderen uit groeit. "We willen geen schijnhuwelijken organiseren", zegt Boeve.

(Belga/RR)

Onze partners