Katholiek onderwijs wil minder studierichtingen

Leerlingen secundair onderwijs © BELGA

Om de onderwijsstructuur overzichtelijker te maken heeft een katholiek onderwijs een resem voorstellen klaar om het aantal studierichtingen in het secundair onderwijs te verminderen.

Het katholiek onderwijs heeft eigen voorstellen klaar om het aantal studierichtingen in het secundair onderwijs te verminderen. Dat meldt de VRT-nieuwsredactie, een dag nadat de voorstellen werden toegelicht tijdens een bijeenkomst met schoolbesturen en directies in Mechelen.

In het VRT-radioprogramma De Ochtend zei Mieke Van Hecke, directeur-generaal van het katholiek onderwijs, dat er al wordt gekeken waar het aanbod kan worden aangepast zonder decretale ingrepen.

Meer dan 150 verschillende studierichtingen

Het aantal studierichtingen verminderen moet de structuur overzichtelijker maken. Zo zijn er momenteel alleen al in de laatste twee jaar van het secundair onderwijs meer dan 150 verschillende studierichtingen. Nu blijkt dat bijvoorbeeld leerlingen die economie-moderne talen volgen in het secundair onderwijs, later succesvol een professionele bachelor afronden.

Maar dat geldt ook voor jongeren die handel of boekhouden in het technisch onderwijs volgen. Het katholiek onderwijs stelt voor die leerlingen te verenigen in een binnenstudiedomein economie en maatschappij, “dat dan een ideale voorbereiding zou kunnen zijn voor die professionele bachelor”, zegt Chris Smets, verantwoordelijke secundair onderwijs van de katholieke scholen.

Decretale ingrepen

Van Hecke zegt dat er nu al door scholen wordt gekeken waar het aanbod kan worden aangepast. “Al heel wat scholen evolueren in die richting”, zei Van Hecke in het radioprogramma De Ochtend.

Volgens Van Hecke is ook niet voor alles een decretale wijziging nodig. “We kijken nu al wat we kunnen doen en waar we ons aanbod kunnen aanpassen zonder dat daarvoor decretale ingrepen nodig zijn”, zegt ze. Voor enkele andere zaken, bijvoorbeeld rond programmatie, zijn wel decretale ingrepen nodig. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content