Katholiek onderwijs en scholierenkoepel willen geen hoofddoekenverbod

Het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) en de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) kunnen zich niet vinden in het algemeen hoofddoekenverbod dat het GO! gemeenschapsonderwijs vanaf volgend schooljaar uitvaardigt.

In 2009 kondigden twee Antwerpse athenea een verbod op het dragen van hoofddoeken aan. Het GO! kondigde daarop een algemeen verbod op het dragen van levensbeschouwelijke tekens af, maar wachtte met de invoering op de uitkomst van alle rechtsprocedures. Dit weekend raakte bekend dat de vier gedingen bij de Raad van State onontvankelijk verklaard werden.

Het VSKO blijft bij het standpunt uit 2009. “We vinden dat elk schoolbestuur autonoom moet beslissen, in samenspraak met de ouders”, zegt woordvoerder Willy Bombeek. Het VSKO verwijst ook terug naar een opiniebijdrage van directeur-generaal Mieke Van Hecke uit 2009. “Vrije katholieke scholen zijn open scholen. De deuren van onze scholen gaan niet dicht als er andere dan ‘katholieke leerlingen’ aankloppen”, zegt ze. De katholieke scholen respecteren de religieuze en levensbeschouwelijke identiteit van leerlingen en vragen aan ouders en leerlingen respect voor het christelijk pedagogisch project.

Einde van de keuzevrijheid
Ook de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) vindt een algemeen verbod op het dragen van levensbeschouwelijke tekenen geen goed idee. Dat betekent het einde van de keuzevrijheid in de schoolloopbaan voor sommige moslimmeisjes en sikhjongens, klinkt het in een mededeling.

De VSK vraagt zich af op welke manier religieuze kenmerken de lessen verstoren. “Het verbod toont geen respect voor de situatie van een school én houdt geen rekening met de echte problematiek”, klinkt het. De school moet voor de VSK “een plek zijn waar leerlingen de kans krijgen om zichzelf te zijn en op zoek te gaan naar hun identiteit”.

Een algemeen verbod beëindigt volgens de scholierenkoepel ook de vrijheid in de schoolkeuze voor leerlingen die dergelijke religieuze tekenen dragen. “Dit gaat in tegen het Gelijke Onderwijskansendecreet, dat streeft naar de optimale leer- en ontwikkelingskansen voor alle leerlingen.” (Belga/MI)



Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content