Kasteelmoord opgelost: Moordenaar Stijn Saelens bekend

26/01/13 om 13:25 - Bijgewerkt om 13:25

Via DNA-onderzoek is de identiteit vastgesteld van de moordenaar van Stijn Saelens. De man is intussen overleden, aldus het Brugse parket.

Kasteelmoord opgelost: Moordenaar Stijn Saelens bekend

© Belga

In de zaak van de kasteelmoord is er een belangrijke doorbraak. Via positief DNA-onderzoek is de identiteit vastgesteld van de moordenaar van Stijn Saelens, zo meldt het parket van Brugge. Het gaat om een man van Nederlandse nationaliteit, die in mei 2012 overleed.

De man woonde "in de regio waar in het kader van het onderzoek reeds werd gezocht naar mogelijke verdachten", luidt het. Hij stond bij de Nederlandse politiediensten gekend als behorend tot het criminele milieu.

De speurders zochten al maandenlang in de entourage van Tinus van Wesenbeeck naar mogelijke uitvoerders voor de moord. Het gerecht vermoedde dat die Nederlander in opdracht van Pierre Serry huurmoordenaars had gezocht.

Nauwe schoentjes

Via DNA-onderzoek kon nu dus worden vastgesteld dat het inderdaad een Nederlander uit het crimineel milieu is die Stijn Saelens vermoordde. Deze doorbraak brengt waarschijnlijk ook Tinus van Wesenbeeck, die tot nu toe alles ontkende, in nauwe schoentjes.

"Ik kan daar nog niet veel over zeggen", vertelt Philip Daeninck, raadsman van van Wesenbeeck. "De dader zou uit de regio Eindhoven komen, maar is niet rechtstreeks gelinkt aan mijn cliënt." Het onderzoek zal nu moeten uitwijzen of er telefonische contacten waren tussen van Wesenbeeck en de dader.

Afgelopen dinsdag verlengde de Brugse raadkamer de aanhouding van Tinus van Wesenbeeck met drie maanden. Zijn advocaat tekende beroep aan, waardoor de KI in Gent zich binnen twee weken over de zaak moet buigen. De kansen op een mogelijke vrijlating zijn door de nieuwe ontwikkeling uiteraard aanzienlijk geslonken.

Volgens het parket van Brugge zal het gerechtelijk onderzoek "intens worden verdergezet". Misschien kan de identificatie van de moordenaar de verdachten aan het praten krijgen. Het parket meldde verder dat het zich, in het belang van dit onderzoek, van iedere verdere commentaar zal onthouden.

Een lesje leren

Stijn Saelens verdween op 31 januari. Zijn vrouw vond een plas bloed en een kogelhuls in de hall van hun kasteel van Wingene. Er waren ook sleepsporen, alsof iemand een lichaam uit het huis en in een auto had gesleurd. In de bossen van Maria-Aalter vonden speurders het lichaam van Saelens. Er werd een dodelijke schotwonde in de rechterlong vastgesteld.

In de zaak van de kasteelmoord worden André en Peter Gyselbrecht, schoonvader en schoonbroer van het slachtoffer, nog steeds verdacht als mogelijke opdrachtgevers. De Gyselbrechts zijn sinds begin september vrij onder voorwaarden.

Dokter André Gyselbrecht zou via zijn goede vriend Pierre Serry iemand gezocht hebben om zijn schoonzoon 'een lesje te leren'. Daarom zochten de speurders koortsachtig in de entourage van Serry naar andere tussenpersonen en mogelijke uitvoerders van de moord. In dat kader zit ook de Limburgse autohandelaar Johnny Vanlingen nog steeds in de cel. Hij zou de terreinwagen geleverd hebben waarmee het lichaam van het slachtoffer werd vervoerd.

Goeie wending

De advocaten van de verdachten hopen dat er nu meer duidelijkheid komt. "Dit is voor alle partijen een goeie wending", vindt Vincent Vereecke, de raadsman van Peter Gyselbrecht. "Het is voor mijn cliënt belangrijk dat deze zaak geen jaren blijft aanslepen", zegt meester Vereecke. "Hij is ndervraagd over de dader, maar we kennen die man totaal niet. Het lijkt er op dat de politie die verklaring ook gelooft."

Ook André Gyselbrecht, de schoonvader van het slachtoffer, werd ondervraagd over de nieuwe wending in het dossier. Zijn raadsman Johan Platteau was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Ook voor Natascha Bielen, advocate van Johnny Vanlingen, vindt de identificatie goed nieuws. "Tot nu toe was alles over de rol van mijn cliënt heel twijfelachtig. Dit zou wel eens de doorslag kunnen geven en meer klaarheid kunnen scheppen. Mijn cliënt ontkent elke betrokkenheid." Het onderzoek zal nu moeten uitwijzen of er een link bestaat tussen Vanlingen en de Nederlandse dader. Johnny Vanlingen verschijnt in principe over tien dagen opnieuw voor de Brugse raadkamer. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners