Kasteelmoord: André Gyselbrecht opnieuw aangehouden

14/02/13 om 16:52 - Bijgewerkt om 16:52

André Gyselbrecht, de schoonvader van de vermoorde kasteelheer Stijn Saelens en één van de verdachten in het onderzoek, is opnieuw aangehouden.

De onderzoeksrechter in Brugge heeft beslist om André Gyselbrecht opnieuw aan te houden. Hij wordt ervan verdacht de opdrachtgever te zijn van de moord op zijn schoonzoon Stijn Saelens. Die werd vorig jaar vermoord door enkele huurdoders in zijn kasteel in Wingene.

Eerder in het onderzoek zat Gyselbrecht samen met zijn zoon ook al een half jaar in de cel. Sinds het begin van het onderzoek zien de speurders huisarts André Gyselbrecht en zijn zoon Peter als de vermoedelijke opdrachtgevers van de moord. Zij leefden al jaren op slechte voet met Saelens.

Dokter Gyselbrecht bekende aan de onderzoekers dat hij aan zijn vriend Pierre Serry vroeg om Stijn Saelens "een lesje te leren". Dat plan zou dan volgens zijn versie uit de hand zijn gelopen. Op 4 september liet de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent André en Peter Gyselbrecht vrij onder voorwaarden. Ze bleven verdacht, maar hun aanhouding was niet noodzakelijk in het belang van het onderzoek.

Nederlandse verdachteMaar daar lijkt de onderzoekrechter nu dus op teruggekomen te zijn. Het onderzoek spitste zich de laatste maanden vooral toe op de zoektocht naar de uitvoerders van de moord. In dat kader konden de speurders al een Eindhovense crimineel identificeren aan de hand van DNA-stalen. Die man bleek echter al overleden. De Eindhovenaar had al drie maanden voor de moord intensief contact met tussenpersoon Pierre Serry.

De aanhouding van André Gyselbrecht heeft niet noodzakelijk iets te maken met de nieuwe ontwikkelingen in het dossier. Na de identificatie van de Nederlandse huurmoordenaar beweerde Gyselbrecht dat hij die man niet kende. Het parket van Brugge wenst geen verdere verklaringen af te leggen over deze nieuwe ontwikkeling.

Zoon reageert voorzichtig
De andere betrokkenen in de zaak reageren voorzichtig. Volgens Vincent Vereecke, de advocaat van zoon Peter Gyselbrecht is het alvast een goede zaak dat zijn cliënt niet is aangehouden.

"Blijkbaar zijn er geen nieuwe elementen tegen mijn cliënt. Hij is natuurlijk wel erg ongerust en bezorgd over zijn vader", stelt de raadsman. Hij hoopt ook dat het parket nu de rol van de vader en de zoon in het dossier zal loskoppelen. Peter Gyselbrecht houdt nog steeds zijn onschuld staande en hoopt op een buitenvervolgingstelling.

Tot vandaag zaten allen nog drie vermoedelijk tussenpersonen in de gevangenis. De Nederlander Tinus van Wesenbeeck wordt ervan verdacht uitvoerders gezocht te hebben voor de moord op Stijn Saelens. "Ik val net als jullie uit de lucht", reageert zijn advocaat. "Dit hoeft geen slecht nieuws te zijn voor mijn cliënt. Het is ook in zijn belang dat het onderzoek vordert." Van Wesenbeeck kwam in nauwe schoentjes toen een Eindhovenaar geïdentificeerd werd als een uitvoerder van de moord. Intussen is gebleken dat die huurmoordenaar al in een vroeg stadium rechtstreeks contact had met Pierre Serry, een andere tussenpersoon bij het beramen van de moord. (Belga/EA)

Lees meer over:

Onze partners