Kartels CD&V/N-VA bijna overal opgeblazen

28/09/11 om 07:52 - Bijgewerkt om 07:52

Van de ruim 140 kartels tussen CD&V en N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, blijven er volgend jaar slechts een handvol over.

Van de ruim 140 kartels die de partijen CD&V en N-VA vormden bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, blijven er volgend jaar slechts een handvol over. Dat staat woensdag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Volgens de kranten schieten er momenteel maar tien "echte" CD&V/N-VA-kartels over: in Poperinge, Ieper, Zonnebeke, Ledegem, Wielsbeke, Oudenaarde, Hulshout, Herk-de-Stad, Hoeselt en Gooik. Nog maar twee daarvan zijn al formeel ondertekend (Ieper en Wielsbeke).

Behalve de tien kartelgemeenten, zijn er nog zes gemeenten waar CD&V en N-VA samenwerken, maar daar doen ze dat met nog andere Vlaamse partijen. In een zestigtal gemeenten is er volgens de rondvraag van de kranten nog geen beslissing gevallen.

N-VA: 'Geen verbod'

Bij N-VA luidt het dat er geen verbod is om kartels te vormen. "We raden al onze afdelingen wel aan om alleen te gaan", zegt N-VA-woordvoerder Jeroen Overmeer. "We weten dat we uit een aantal gemeentebesturen zullen verdwijnen, maar dat is niet het belangrijkste. Het is maar logisch dat wij ons sterk lokaal willen verankeren."

CD&V: 'Indruk dat er wel verbod is'

Bij CD&V hebben ze wel de indruk dat er een verbod is. "We merken dat er vanuit de nationale partijleiding grote druk is om lokaal toch maar geen kartel af te sluiten", zegt een CD&V'er. "Jammer, want op die manier zullen we op een aantal plaatsen uit de meerderheid verdwijnen." (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners