Kartel tussen SP.A en Groen! in de maak in Gent

02/07/11 om 11:36 - Bijgewerkt om 11:36

De motoren voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 komen stilaan op gang. Vandaag raakte bekend dat SP.A en Groen! in Gent vermoedelijk samen naar de lokale verkiezingen trekken.

Kartel tussen SP.A en Groen! in de maak in Gent

© Belga

Die informatie staat te lezen in Het Nieuwsblad van zaterdag. De beslissing is opmerkelijk. SP.A is de grootste meerderheidspartij in de Arteveldestad, terwijl Groen! de voorbije jaren harde oppositie voerde tegen de paarse meerderheid. In 2000 en 2006 probeerden socialisten en groenen in Gent al eens een kartel te vormen, maar dat bleek toen niet mogelijk. De groenen waren teveel op hun onafhankelijkheid gesteld.

Meerderheid
SP.A haalde in 2006 een score van meer dan 31 procent. De groenen waren goed voor 12,6 procent. Als je die stemmen optelt, komt een absolute meerderheid in zicht. Op de VRT-radio zegt SP.A-burgemeester Daniël Termont dat de keuze van SP.A niets te maken heeft met de schrik voor een goede score voor N-VA. Het Gentse Open VLD-kopstuk Sas Van Rouveroij "neemt akte" van de beslissing van coalitiepartner SP.A.

SP.A en Groen zouden zaterdagmiddag meer uitleg geven over hun plannen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 op een persconferentie. (Belga/INM)

Onze partners