Karel De Gucht verliest veldslag tegen fiscus

23/12/11 om 07:19 - Bijgewerkt om 07:19

Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht (Open Vld) heeft zijn slag niet thuisgehaald in zijn rechtszaak tegen de Bijzondere Belastinginspectie. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft De Gucht al een tijdje in het vizier.

Karel De Gucht verliest veldslag tegen fiscus

© Belga

De fiscus gaat na of De Gucht geen belastingen ontduikt en heeft vragen bij de manier waarop De Gucht zijn vakantiedomein in Toscane heeft gefinancierd. De BBI vroeg inzage in de bankrekeningen van De Gucht en zijn echtgenote Mireille Schreurs zodra dat eenvoudiger werd. Sinds juli van dit jaar krijgt de fiscus gemakkelijker inzage.

Schending privacy

Maar De Gucht ging daar niet mee akkoord en trok naar de rechtbank van eerste aanleg in Gent om te verhinderen dat de fiscus zijn rekeningen zou kunnen inkijken. De Gucht vindt dat de wetgeving veel te ver gaat, zeker als de fiscus zich enkel baseert op de uiterlijke kenmerken van rijkdom om te beslissen het bankgeheim op te heffen. Dat is een schending van de privacy, luidde zijn verdediging.

Aanwijzingen

De Gucht vroeg, samen met de BBI, dat de rechter daarover eerst een vraag aan het Grondwettelijk Hof zou stellen. Maar de rechtbank van eerste aanleg in Gent ging niet op die vraag in. Zo blijkt uit een tussenvonnis van 19 december. De fiscus baseert zijn vraag om de rekeningen te mogen inkijken niet op de zogenaamde tekenen en indiciën, maar haalt aanwijzingen van belastingontduiking aan.

In dat geval is een vraag aan het Grondwettelijk Hof overbodig, vindt de rechter. De Guchts advocaat zal zijn cliënt adviseren beroep aan te tekenen. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners