Karel De Gucht publiceert e-mail van BBI-baas

09/04/14 om 23:28 - Bijgewerkt om 23:28

Karel De Gucht publiceert e-mail van BBI-baas

Karel De Gucht © Reuters

Afgelopen weekend raakte bekend dat Eurocommissaris Karel De Gucht brieven stuurde naar de overste van BBI-controleur Karel Anthonissen over zijn dossier. De Gucht ontkende zondag nog dat hij op die brieven ooit antwoord kreeg, maar dinsdag bleek dat er wel degelijk reactie is gekomen. Daarin bevestigt Administrateur-Generaal Philipsen dat de "gevraagde documenten" bij het administratief dossier zijn gevoegd.

De eurocommissaris maakt nu de e-mail bekend die hij op 16 mei kreeg van Philipsen. "In antwoord op uw schrijven (...) en in toepassing van de wet betreffende de openbaarheid van bestuur heb ik de eer u mee te delen dat de door u gevraagde documenten bij uw administratief dossier, dat behandeld wordt door BBI Brugge, gevoegd werden", is daarin te lezen.

'Bizarre procedure'

De Gucht bevestigt bij monde van zijn advocaten ook dat hij in vier jaar tijd nog een aantal contacten heeft gehad met de BBI.

"Ik heb in het kader van de wetgeving op de openbaarheid van bestuur en op mijn vraag een korte mail ontvangen van dhr. Philipsen op 16 mei 2013 waarin mij wordt gemeld dat een aantal documenten bij het administratief dossier worden gevoegd. Daarnaast heb ik op circa 4 jaar tijd nog een aantal contacten gehad met de BBI ter opheldering van het bizarre verloop van de procedure. Ik aanvaard daarom niet de sfeer van verdachtmakingen die gecreëerd wordt in een dossier waar de rechtbank al een duidelijke uitspraak gedaan heeft. Ik aanvaard evenmin dat ik als politicus niet het recht zou hebben om initiatieven te nemen om mij te verdedigen tegen verdachtmakingen via perslekken. Ik ben ook niet van plan om nog verder commentaar te geven op deze zaak en concentreer mij verder op mijn taken als Europees Commissaris." (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners