Karel De Gucht noemt examens voor ministers 'flauw afkooksel van Europees parlement'

07/10/11 om 10:15 - Bijgewerkt om 10:15

De onderhandelaars kwamen overeen de nieuw aantredende ministers in het parlement aan een verhoor te onderwerpen. Europees commissaris Karel De Gucht is niet onder de indruk.

De acht onderhandelende partijen en Elio Di Rupo (PS) kwamen overeen dat in de toekomst de nieuwe federale ministers in de Kamer uitleg zullen moeten geven over hun beleid. Karel de Gucht (Open VLD), Europees commisaris voor Handel, vindt het systeem maar een "flauw afkooksel" van het systeem dat in het Europees parlement in voege is. Hij zei dat op de VRT-radio in het programma De Ochtend.

Europese commissarissen worden voor hun definitieve benoeming eerst door de bevoegde commissie van het Europees parlement ondervraagd. maakt de kandidaat-commissaris een slechte beurt, dan moet naar een nieuwe commissaris gezocht worden.

De Gucht: 'Verhoor veel zachter'

Volgens Karel De Gucht verschilt de nieuwe Belgische procedure op twee belangrijke punten met de Europese. "De ministers zullen heel duidelijk tot een politieke partij en tot de federale regering behoren, bovendien zullen ze op het moment van hun verschijning in de Kamer al als minister benoemd zijn." Als ze echt een slechte beurt zouden maken in de Kamer, impliceert dat dus dat "ze moeten worden afgezet", legt De Gucht uit. Hij vindt het verhoor daarom "veel zachter" dan wat in Europa gangbaar is.

De Gucht: 'Portefeuillewissel wordt moelijker'

Maar de oud-minister van Buitenlandse Zaken is wel positief over de achterliggende idee: "Het is niet abnormaal dat iemand die de ambitie heeft om Europees commissaris of minister te worden iets moet weten over zijn domein" en moet kunnen aantonen dat hij "ernstig bezig is met zijn dossiers". Hij verwacht dat door het verhoor in de Kamer onder meer vermeden zal kunnen worden dat een politicus al te gemakkelijk van de ene ministerportefeuille op de andere overstapt. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners