Karel De Gucht: 'Militair ingrijpen in Syrië is complete waanzin'

20/09/15 om 15:02 - Bijgewerkt om 17:40

Bron: Knack

Volgens de voormalige eurocommissaris Karel De Gucht biedt militair ingrijpen in Syrië geen soelaas voor de vluchtelingencrisis.

Karel De Gucht: 'Militair ingrijpen in Syrië is complete waanzin'

Karel De Gucht © belga

"De situatie wordt alleen maar ingewikkelder", zegt De Gucht in het VTM Nieuws. Volgens hem is het al lang niet meer duidelijk tegen wie er oorlog moet gevoerd worden. "Het is onmogelijk om een strijd te voeren als je zowel een vijand voor je hebt staan als een in je rug."

"Onbegonnen werk"

Hij benadrukt dat de landen bij een militaire ingreep niet enkel rekening moeten houden met IS of Assad. "Ondertussen zijn er ook andere terroristische organisaties actief in het land. Het is bijzonder moeilijk om te zeggen wie in het goede of wie in het slechte kamp zit", aldus De Gucht.

Hij verwijst daarbij naar de situaties in Irak en Afghanistan waar veel slachtoffers zijn gevallen. De Gucht vreest dat wanneer een land een conflictgebied verlaat, een of andere terroristische groepering de macht probeert te grijpen. "Het is onbegonnen werk om ergens militair in te grijpen", stelt De Gucht vast.

De voormalige eurocommissaris verkiest tienduizend extra vluchtelingen op te vangen boven tien Belgische mensenlevens op het spel te zetten in Syrië voor een totaal hopeloze zaak.

Europa staat voor een uitdaging

Europa staat volgens De Gucht voor een grote uitdaging. "We staan met onze rug tegen de muur. Als ieder lidstaat zijn grenzen sluit dan zal Europa niet langer kunnen rekenen op de steun van de burgers. En ik ben er van overtuigd dat de regeringsleiders zich daar van bewust zijn." Hij verwacht dat zij komende woensdag concrete maatregelen gaan nemen.

De Gucht pleit onder meer voor voorstellen die verder gaan dan een spreidingsplan. Volgens hem is het belangrijk dat de Europese leiders met ideëen over de brug komen over hoe ze de vluchtelingencrisis financieel gaan ondersteunen. "Europa moet de landen bepaalde regels opleggen. Indien zijn die regels niet volgen, moet Europa die landen kunnen beboeten", aldus De Gucht. Hij besluit dat de regeringsleiders op de vluchtelingentop het heft in eigen handen moeten nemen. (NS)

Lees meer over:

Onze partners