Karel De Gucht: ‘Manifest onjuist dat interne documenten BBI doorgespeeld zijn’

Karel De Gucht © Belga

Eurocommissaris Karel De Gucht ontkent met klem dat hij hulp kreeg van binnenuit in de fiscale zaak waarin hij verwikkeld was.

Eurocommissaris Karel De Gucht ontkent met klem dat hij hulp kreeg van binnenuit in de fiscale zaak waarin hij verwikkeld was. Alle documenten die in de procedure zijn aangewend, kreeg hij slechts onder ogen door het administratief dossier bij de Bijzondere Belastinginspectie in te kijken, stellen zijn advocaten.

“Het is manifest onjuist dat de heer Philipsen welkdanig document van het dossier heeft overgemaakt aan onze cliënten”, aldus de advocaten. Ze reageren daarmee op het bericht dat BBI-topman Frank Philipsen De Gucht een intern document zou hebben doorgespeeld, zoals moet blijken uit een aantal emails en brieven van de belastingadministratie.

Die brieven, waarover nu een “hetze” is ontstaan, hadden trouwens geen enkele betekenis in de beslissing van het Gentse hof van beroep, onderstrepen advocaten Victor Dauginet en Bruno Cardoen. De uitspraak van het hof was ook geen procedurele uitspraak, maar wel degelijk “een uitspraak ten gronde die onze cliënten geheel en al vrijpleit”. “Het hof stelt in alle duidelijkheid dat de BBI geen fraudeonderzoek had mogen starten, laat staan een bankonderzoek lanceren”, merken de advocaten op.

“Het hof heeft helder en duidelijk verwoord dat er geen enkele aanwijzing van fraude was en dat de administratie ten onrechte verdachtmakingen in die zin had geuit, om onder meer de bankrekeningen van het echtpaar te kunnen inkijken.”

De Guchts advocaten noemen het voorts “normaal” dat de Open VLD’er “zich richt tot de superieuren van een ambtenaar die geen verdere garanties kon bieden voor een eerlijke behandeling van het dossier”.

‘Geen garanties voor eerlijke behandeling’

Ze doelen daarmee op de rol van de Gentse BBI-directeur Karel Anthonissen in het dossier. Ook binnen de fiscale directie van Anthonissen werd volgens hen aangevoeld dat er voor een eerlijke behandeling geen garanties waren. Het is trouwens de directieraad van Financiën die voorstelt dat Anthonissen een blaam zou krijgen, merken de advocaten fijntjes op.

De Gucht en zijn advocaten stellen zich tot slot vragen bij de motieven van de mensen die “ruchtbaarheid willen geven aan brieven en documenten die geen enkele invloed op de zaak hebben gehad”. “Wat lijkt het toch moeilijk te zijn zich neer te leggen bij een arrest van het hof van beroep dat een uitspraak heeft gedaan over de vraag of er enig verwijt was, en dat daar een duidelijk antwoord heeft op gegeven”, besluiten ze.

De Gucht ontkent intimidatie

In het actualiteitsprogramma De Zevende Dag op de openbare omroep ontkende De Gucht dat het om intimidatie ging. Hij zei dat de brieven onbeantwoord bleven.

Dinsdag dan pakte De Tijd uit met een vierde brief van De Gucht en e-mails van de belastingadministratie. Daaruit blijkt dat er na de brieven van De Gucht wel degelijk ingrepen volgden. (Belga/AVE/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content