Karel De Gucht: 'Ik heb het recht om mij kwaad te maken'

06/04/14 om 12:34 - Bijgewerkt om 15:07

Volgens Europees commissaris Karel De Gucht is er in de brieven die hij verstuurd heeft naar de topman van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) geen sprake van intimidatie. De Gucht heeft er alvast geen spijt van. "Ik heb het recht om mij kwaad te maken, net zoals iedereen," aldus de Europees commissaris in De Zevende Dag.

Karel De Gucht: 'Ik heb het recht om mij kwaad te maken'

© Reuters

Dit weekend kopte De Tijd dat Europees Commissaris De Gucht in opspraak was gekomen door drie brieven die hij had verstuurd naar Frank Philipsen, de topman van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). In die brieven maakte De Gucht duidelijk dat hij Karel Anthonissen, de Gentse BBI-directeur die de financiën van De Gucht onder de loep nam, van het onderzoek weg wilde. De Gucht kreeg vorig jaar overigens gelijk van het Gentse hof van beroep, die oordeelde dat de fiscus te weinig aanwijzingen had om de rekeningen van De Gucht en zijn vrouw uit te vlooien.

Anthonissen

Maar gisteren probeerde BBI-directeur Karel Anthonissen volgens De Tijd aan de hand van drie brieven te bewijzen dat de grote baas van de BBI, Frank Philipsen, wel degelijk onder druk werd gezet door Europees commissaris De Gucht. De brieven waarover Anthonissen bericht, dateren van de periode tussen eind 2012 en midden 2013 en werden door De Gucht ondertekend als 'minister van staat'. In die brieven zou De Gucht Philipsen met aandrang verzocht hebben om maatregelen te nemen tegen Anthonissen, die hij als 'te partijdig' beschouwde. In een van brieven stuurt hij ook aan op een minnelijk akkkoord.

''Geen poging tot intimidatie'

In het VRT-programma De Zevende Dag ontkende De Gucht zondag niet dat hij drie brieven geschreven heeft naar de BBI-topman. Dat liet hij gisteren overigens ook al weten. Volgens De Gucht is er geen sprake van poging tot intimidatie. "Het stoort mij niet dat dat in de media komt. Anthonissen valt mij aan, ik val hem niet aan. Ik heb trouwens geen antwoord gekregen op die brieven, " aldus De Gucht.

"Diezelfde meneer Anthonissen heeft een aanslag getekend van meer dan een miljoen euro - dat is even schrikken - hoewel hij van het dossier was afgezet door zijn oversten en dat is de reden hij nu een sanctie krijgt", verduidelijkte de Europees Commissaris.

'Burger heeft het recht om zich kwaad te maken'

"Ik vind dat men als burger het recht heeft om zich te verdedigen en zich kwaad te maken tegenover ambtenaren die zich op een totaal onaanvaardbare manier gedragen, en de vrijheid inperken van burgers zonder dat daar enige reden toe is", voegde hij eraan toe. Staatssecretaris voor fraudebestrijding John Crombez (sp.a) liet in hetzelfde televisie programma blijken dat dat hij de 'demarche' van De Gucht 'niet zo vanzelfsprekend normaal' vindt. Crombez voegde eraan toe er vertrouwen in te hebben dat de leidende ambtenaar van de BBI 'weet wat hij met zo'n brieven moet doen, van wie die ook komen'.

(BO)

Lees meer over:

Onze partners