Karel De Gucht: "Europa mag begrotingsboete naar Bart De Wever sturen"

05/05/13 om 18:06 - Bijgewerkt om 18:06

Krijgt België een Europese boete voor het niet respecteren van de begrotingsdoelstellingen, dan mag die voor Karel De Gucht op het conto van Bart De Wever komen te staan. N-VA was volgens hem namelijk verantwoordelijk voor de politieke impasse in 2012.

Karel De Gucht: "Europa  mag begrotingsboete naar Bart De Wever sturen"

© Reporters

Als België eind deze maand van Europa een boete krijgt voor het niet respecteren van bepaalde begrotingsdoelstellingen, dan mag die boete voor Europees Commissaris Karel De Gucht gestuurd worden naar N-VA-voorzitter Bart De Wever. Dat België bepaalde doelstellingen niet heeft gehaald, heeft volgens De Gucht namelijk veel te maken met de politieke impasse na de verkiezingen van 2010 en daarin draagt de N-VA volgens hem "een zeer grote verantwoordelijkheid". Dat heeft De Gucht gezegd in "Le Grand Oral" van RTBF en Le Soir.

De Gucht wil nog niet vooruitlopen op het oordeel van de Europese Commissie over België. Maar volgens hem is het duidelijk dat België zijn beloftes niet is nagekomen. "Een goede leerling is iemand die doet wat van hem gevraagd wordt, en België heeft iets anders gedaan", meent de Open Vld'er. "België heeft niet gedaan wat het moest doen op structureel vlak. Er is drie jaar lang een beperking van het tekort nodig met 0,75 procent, dus 2,25 procent op drie jaar. Dat is niet het geval. Daarnaast moest het tekort voor 2012 onder de 3 procent blijven. Ook dat is niet het geval. Dus op die twee criteria worden de doelstellingen niet gehaald. De Commissie staat voor een dilemma en zal zich op 29 mei uitspreken", aldus De Gucht.

Dat België zijn Europese begrotingsengagementen van de voorbije jaren niet heeft kunnen waarmaken, heeft volgens De Gucht te maken met het uitblijven van een nieuwe regering na de federale verkiezingen van 2010. Hij wijst met een beschuldigende vinger naar de N-VA en voorzitter Bart De Wever. "Ik vind dat de N-VA een zeer grote verantwoordelijkheid draagt in dit dossier. Men zou de boete dus naar de burgemeester van Antwerpen mogen sturen." (Belga/MI)


Onze partners