Kanunnik François Houtart bekent misbruik neefje

29/12/10 om 08:47 - Bijgewerkt om 08:47

Houtart heeft aan zijn medestanders gevraagd om de campagne voor zijn kandidatuur voor de Nobelprijs van de Vrede 2011 op te schorten.

In een interview met de krant Le Soir heeft de bekende Franstalige kanunnik François Houtart (85) erkend dat hij in 1970 een van zijn neefjes heeft misbruikt. De jongen was toen acht jaar.

Houtart heeft ontslag genomen als voorzitter van het Centre Tricontinental (Cetri) en aan zijn medestanders gevraagd om de campagne voor zijn kandidatuur voor de Nobelprijs van de Vrede 2011 op te schorten.

Volgens Cetri werd de ngo eind oktober op de hoogte gesteld van de feiten. "Van zodra die deels werden bevestigd door Houtart, hebben we meteen zijn ontslag gevraagd," zegt directeur Bernard Duterme. De kanunnik was toen nog lid van de raad van bestuur.

Klacht

Een van de nichtjes van Houtart diende een anonieme klacht in bij de commissie-Adriaenssens, aldus Le Soir. Ze verklaarde dat een kanunnik die werd gehuisvest door haar ouders, twee keer in de kamer van haar broer kwam om hem te verkrachten.

De geestelijke van zijn kant zegt dat hij de "intieme delen van de jongen twee keer heeft aangeraakt". Houtart omschrijft die daad als "ondoordacht en onverantwoord".

De kanunnik heeft aan de ouders van het slachtoffer voorgesteld af te zien van het uitoefenen van het priesterschap en alle gevolgen van zijn daad te zullen dragen.

"Zij hebben me voorgesteld een professor van het grootseminarie van Luik te raadplegen, die mij heeft aangeraden priester te blijven en mij te concentreren op de universitaire taken in de godsdienstsociologie," aldus Houtart.

Sociologie

François Houtart is de kleinzoon van voormalig premier graaf Henry Carton de Wiart, een van de pioniers van de katholieke partij. Hij was professor sociologie aan de UCL van 1958 tot 1990 en nam deel aan het tweede Vaticaans Concilie in 1962.

Houtart, die momenteel in Ecuador verblijft, stond mee aan de wieg van het Wereld Sociaal Forum en wordt wel eens de 'paus van de andersglobalisten' genoemd.

Onze partners