Kansspelcommissie dreigt met klacht tegen VRT

© Belga

Een ‘algemene brief aan de Belgische tv-zenders kan alleen maar voor de VRT bedoeld zijn.

Dat de VRT soms de grenzen van het toelaatbare opzoekt inzake reclamewerving, is bekend. Die agressieve houding heeft nu ook de Kansspelcommissie gealarmeerd.

Knack kon de hand leggen op een brief van die commissie (een onderdeel van de FOD Justitie). Daarin wordt erop gewezen dat het verboden is om publiciteit te voeren voor illegale kansspelinrichtingen. ‘Aangezien tot op heden elke vorm van aanbod van kansspelen via het internet verboden is, worden deze inrichtingen beschouwd als illegaal’, schreef voorzitter Etienne Marique op 22 maart. De commissie dreigt met juridische stappen tegen overtreders van het reclameverbod.

De brief is gericht aan alle vaderlandse tv-zenders, maar viseert duidelijk de VRT. Dat valt af te leiden uit de volgende paragraaf: ‘Gelet op de (…) nakende sportgebeurtenissen (o.m. Het WK voetbal te Zuid-Afrika) is zij (de kansspelcommissie) bijzonder aandachtig en zal de Commissie elke vorm van illegale publiciteit onderzoeken.’ Aangezien de VRT de uitzendrechten voor het WK voetbal kocht, kan de vingerwijzing alleen maar voor de openbare omroep bedoeld zijn. Knack vernam bovendien dat de brief er kwam omdat de commissie contacten vermoedt tussen Unibet en de VRT.

Bij de VRT wordt ontkend dat er onderhandelingen worden gevoerd met Unibet of een ander bedrijf dat kansspelen aanbied op het internet. Volgens woordvoerder Frederik Leyts hanteert de VRT het voorzorgsprincipe. ‘Voorlopig gaan wij niet in op dit soort vragen omdat de wetgeving onduidelijk is.’

Het is niet de eerste keer dat er geruchten zijn over onderhandelingen tussen de VRT en een gokbedrijf. De in januari ontslagen directeur media, Mieke Berendsen, wou destijds een deal sluiten met het casino van Brussel, zo vernemen we uit goede bron. Die deal werd afgevoerd na interne kritiek. (KvdB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content