Kanker maakt arm

Ondanks de beschermingsmaatregelen komen behoorlijk wat kankerpatiënten door hun ziektekosten in de armoede terecht. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlaamse Liga tegen Kanker.

Op donderdag 15 september is het Dag tegen Kanker. Met een groots opgezette mediacampagne in de aanloop daarnaartoe vraagt de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK), die onder meer noodlijdende kankerpatiënten ondersteunt, aandacht voor de soms verregaande financiële gevolgen van de ziekte.

‘Want kanker maakt arm’, zegt socioloog Ward Rommel van de Liga. Dat geldt niet voor iedereen. Wel voor wie de eindjes voordien al moeilijk aan elkaar kon knopen.

‘Nadat je de ziektekosten hebt ingebracht, blijkt het aantal mensen in de armoede maar liefst verdubbeld’, zegt Rommel. ‘Als we het referentiebudget als grens nemen – dat is het wetenschappelijk bepaalde bedrag dat iemand, afhankelijk van zijn gezinssituatie, nodig heeft om menswaardig te kunnen leven – was ongeveer 20 procent van de gezinnen of alleenstaanden die van de Liga een uitkering kregen al officieel arm vóór de ziekte. Door kanker en de daaraan verbonden kosten stijgt dat percentage tot 43 procent.’

Dat blijkt uit de analyse van een – niet-representatieve – steekproef. Rommel onderzocht 1660 dossiers van patiënten die van het Kankerfonds van de Liga ooit een uitkering ontvingen.

Als oplossing suggereert hij het optrekken van de minimumuitkeringen, ‘want het is vooral een probleem van uitkeringstrekkers’. Hij beklemtoont ook dat de openbare ziekteverzekering een inhaalbeweging moet maken, om gelijke tred te houden met de medische vooruitgang.

Volgens het VLK-onderzoek bedragen de gemiddelde ziektekosten in het eerste jaar na de diagnose 2243 euro.

Mensen voor wie de ziektekosten te zwaar wegen, kunnen jaarlijks bij de VLK om geldelijke steun vragen. Na doorlichting van hun dossier krijgen ze een uitkering die varieert van 125 tot 1250 euro. (JJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content