Kanaalplan Jambon: 15 miljoen euro en meer bevoegdheden voor lokale politie

© BELGA

Om de terreurdreiging en de radicalisering van moslims in Brussel te counteren, krijgt de lokale politie fors meer bevoegdheden. Het Kanaalplan van Jan Jambon (N-VA) zal 15 miljoen euro kosten.

Om de terreurdreiging en de radicalisering van moslims in Brussel te counteren, krijgt de lokale politie fors meer bevoegdheden. De hoofdstedelijke politiezones schatten dat er 218 agenten moeten bijkomen, wat jaarlijks 15 miljoen euro zal kosten. Dat valt te lezen in het langverwachte Kanaalplan van minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), dat de krant L’Echo/De Tijd kon inkijken.

Jambon wil met zijn Kanaalplan de strijd tegen terreur opvoeren in zeven Brusselse gemeenten langs de kanaalzone, plus het Vlaams-Brabantse Vilvoorde.

De maatregelen komen er na de aanslagen in Parijs, waarbij ook Belgische daders betrokken waren.

Gevoed door informatie van de inlichtingendiensten zullen lokale politie-eenheden veel strikter (wekelijks) personen screenen die als radicaal geseind staan.

Ook de aanpak van de criminaliteit en de illegale economie zoals huisjesmelkerij, wapenhandel, drugstrafiek en valse paspoorten, die vaak nauw verweven zijn met terreurcellen, wordt opgeschroefd.

De vierde en laatste as van het Kanaalplan is de strengere monitoring van de gebedshuizen.

15 miljoen euro

De factuur wordt geschat op 15 miljoen euro. Het geld zou komen van de 400 miljoen die de federale regering vrijmaakte in de strijd tegen terreur. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content