Kamercommissie vroeg nog geen inzage in het contract tussen ACW en Belfius

© Belga

Belfius heeft nog geen vraag gekregen om het veelbesproken contract met het ACW aan de Kamercommissie Financiën voor te leggen. Een eventuele brief met die vraag kan pas vertrekken wanneer een meerderheid daartoe het licht op groen zet. Bankenfederatie Febelfin wijst intussen op de discretieplicht voor de bankensector.

Na de toelichting door de Belfius- en ACW-top vorige week in de Kamer, bleven verschillende partijen het voorbije weekend inzage eisen in het contract dat een einde maakte aan de omstreden winstbewijzen. Zo werd onder meer geopperd het contract enkel voor de betrokken parlementsleden bij de griffie van de Kamer ter inzage te leggen.

Opvallend was dat ook Open Vld’er Luk Van Biesen daar vanuit de meerderheid om vroeg. Hij wil naar eigen zeggen vooral verzekeren dat er niets meer in het contract staat dat nog zou kunnen belemmeren dat het genationaliseerde Belfius binnen twee à drie jaar opnieuw “verkoopbaar” wordt. “Een soort van dubbelcheck dat alles bekend is, nadat er de jongste dagen elke dag iets nieuws opdook”, verduidelijkt hij.

“We wilden het tijdens de zitting al zien”

LDD’er Jean-Marie Dedecker ziet dat echter heel anders. Hij wil vooral te weten komen welke ACW-organisaties in het contract in rekening worden genomen voor het berekenen van de commerciële bonus van maximaal 1,5 procent. Zij ontsprongen volgens hem immers de dans toen Dexia overkop ging en Arco in vereffening moest, terwijl de winstbewijzen wel bleven voortbestaan.

Eerste vraag is echter of de parlementsleden het contract überhaupt zullen kunnen inzien. “Als Open Vld zich aan zijn woord houdt, zijn we in elk geval met genoeg om dat te vragen”, rekent N-VA’er Peter Dedecker. “Al hadden wij eigenlijk gedacht dat we dat contract vorige week tijdens de Kamercommissiezitting al te zien zouden krijgen.”

Febelfin denkt er intussen het zijne van. Zonder zich uit te spreken over het contract in kwestie, wijst de bankenfederatie toch op de bankdiscretieplicht. “Behalve in uitzonderlijke omstandigheden, geef je geen informatie van klanten aan derden”, vindt topman Michel Vermaerke.

Discretieplicht

Voor Febelfin vormt de discretieplicht een belangrijke voorwaarde voor een goed werkend bancair systeem. “Al is het geen absoluut principe natuurlijk. Vraag is of het hier om uitzonderlijke omstandigheden gaat, waarin de klant zelf instemt met de inzage”, aldus Vermaerke. “Het gaat hier toch om een principe dat al decennialang bestaat en niet enkel slaat op de cijfers, maar op al wat besproken wordt. Ook wat iemand op een bepaald moment bewogen heeft een bepaalde inschatting te maken, valt daar onder.”

Maar voorlopig is het dus afwachten tot dinsdag, wanneer de Kamercommissie Financiën de kwestie bespreekt. Open Vld’er Van Biesen hoopt alvast dat het debat ruimer zal gaan dan het contract tussen ACW en Belfius alleen. Zo pleit hij voor algemenere omkadering die het parlementaire toezicht kan regelen op bedrijven die voor een belangrijk deel in handen zijn van de staat. (Belga/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content