Kamercommissie Terrorismebestrijding zet eerste lijnen uit

01/12/15 om 15:11 - Bijgewerkt om 15:09

Koen Metsu (N-VA) heeft de eerste vergadering van de commissie Terreurbestrijding voorgezeten. De oppositie waarschuwt dat snel en efficiënt werken belangrijk is.

Kamercommissie Terrorismebestrijding zet eerste lijnen uit

Koen Metsu (N-VA) © BELGA

De tijdelijke Kamercommissie Terrorismebestrijding is kort samengekomen om afspraken te maken over het werk van de komende weken en maanden. Erg concreet werd het voorlopig nog niet.

De tijdelijke commissie werd in het leven geroepen om de achttien maatregelen rond veiligheid te behandelen die de regering aankondigde na de aanslagen in Parijs. Daarnaast mogen de verschillende partijen van meerderheid en oppositie er ook met eigen voorstellen komen.

Elektronische enkelbanden

Bedoeling is snel werk te maken van de plannen, zoals het systematisch opsluiten van teruggekeerde Syriëstrijders, het verplichten van elektronische enkelbanden voor geradicaliseerden en een verlenging van de administratieve aanhoudingen van 24 naar 72 uur.

Voorlopig ligt echter nog niet vast wat de regering zelf wil uitwerken via wetsontwerpen en wat via wetsvoorstellen vanuit de Kamer tot stand moet komen. Daarover komt meer duidelijkheid, aldus commissievoorzitter Koen Metsu (N-VA).

Hoorzittingen met experts

Een ander plan is om in het kader van het wetgevend werk ook hoorzittingen met experts te organiseren, maar niet systematisch en niet over elke maatregel afzonderlijk. Ook de Privacycommissie en de Raad van State zullen indien nodig om advies gevraagd worden. De oppositie waarschuwde daarbij dat snel en efficiënt werken belangrijk is, maar dat dit niet ten koste mag gaan van de kwaliteit.

Volgende week komt de commissie wellicht opnieuw samen, al ligt er nog geen datum vast. Vanaf 18 december zou het dan de bedoeling zijn om telkens op vrijdag te vergaderen. Al zal er op 18 december wellicht ook een plenaire vergadering gepland staan. (Belga/AVE)

Onze partners