Kamercommissie stemt in met strengere straffen voor haatmisdrijven

27/11/12 om 19:15 - Bijgewerkt om 19:15

De Kamercommissie Justitie heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat voor strengere maximumstraffen zorgt bij haatmisdrijven.

De Kamercommissie Justitie heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat voor strengere maximumstraffen zorgt bij haatmisdrijven. Het gaat dan om het opzettelijk doden of verwonden van iemand met als drijfveer de haat tegen die persoon wegens - onder meer

- diens ras, huidskleur, afkomst, geslacht, geaardheid, handicap of sociale afkomst. Geslachtsverandering wordt ook expliciet als nieuw discriminatiecriterium toegevoegd.

Holebi's

Directe aanleiding voor de wet is de homofobe misdaad begin dit jaar in Luik, waarbij een jonge homoseksueel werd doodgeslagen. Bovendien maken de media steeds vaker melding van geweldfeiten ten aanzien van holebi's, luidt het in de toelichting. Justitieminister Annemie Turtelboom en de rest van de regering willen met de strengere bepalingen rond de verzwarende omstandigheden "een duidelijk signaal" geven aan de daders.

Haatmisdrijven

Dat er zwaardere straffen komen voor deze specifieke haatmisdrijven, is volgens de voorstanders verantwoord doordat de feiten niet enkel het individu schaden, maar ook "de gemeenschap die wordt vertegenwoordigd door de groep die dezelfde bijzondere eigenschappen deelt".

Naargelang de feiten komen er enkele jaren, vijf of tien jaar celstraf bij. En ook de geldboetes gaan afhankelijk van de feiten omhoog.

Het wetsontwerp kreeg groen licht in commissie, bevestigt voorzitster Sarah Smeyers. De tekst verhuist nu naar de plenaire Kamer voor definitieve goedkeuring. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners