Kamer wil strengere straffen voor 'lekkende' politici

02/05/12 om 07:51 - Bijgewerkt om 07:51

Er moeten strengere straffen komen voor politici die informatie lekken die achter gesloten deuren is besproken. Kamervoorzitter André Flahaut bekijkt de mogelijkheden.

Kamer wil strengere straffen voor 'lekkende' politici

© Belga

Politici moeten harder worden aangepakt als ze lekken uit vergaderingen achter gesloten deuren. Verscheidene fractieleiders in de Kamer zijn het daarover eens, aldus De Standaard.

Kamervoorzitter André Flahaut zou begonnen zijn aan een informatieronde langs de verschillende fracties. Het doel is te komen tot een regelgeving die lekkende politici meer afschrikt, omdat men beseft dat het parlement zichzelf in de voet schiet met het aanhoudend lekken van vertrouwelijke informatie.

Fractieleiders

Vandaag kan een politicus die lekt uit een onderzoekscommissie, uit de commissie worden gezet en een geldstraf krijgen. Strafrechtelijke vervolging is niet mogelijk. Voor andere vergaderingen bestaan geen regels. De fractieleider van de N-VA, Jan Jambon, wil parlementsleden een eed van geheimhouding laten afleggen voor verklaringen achter gesloten deuren. Zij kunnen dan vervolgd worden voor meineed.

CD&V-fractieleider Raf Terwingen wil ook lekken uit een gewone kamercommissie achter gesloten deuren bestraffen, en ook Patrick Dewael, fractieleider van Open VLD, wil over sancties nadenken.

Luc Coene

Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, liet eerder al verstaan dat hij geen vertrouwelijke informatie meer wil bezorgen aan het parlement. Hij had vorige week achter gesloten deuren gesproken over de noodzaak van een herkapitalisatie voor Dexia, maar die uitspraken stonden al snel daarna in de pers. (Belga/INM)

Onze partners